Nová pravidla: Stát kvůli šíření koronaviru lokálně zpřísní omezení!

Češi se nechávají testovat na covid-19

Autor: stars24.cz, ČTK

29. června 2020 19:33

Kvůli rostoucímu počtu případů koronaviru v lokálních ohniscích stát od úterý zpřísní některá omezení na Karvinsku a Frýdecko-Místecku. Roušky tam budou dál povinné ve vnitřních prostorech a ve veřejné dopravě, akcí se tam smí zúčastnit jen maximálně sto lidí a v nemocnicích a sociálních ústavech budou zakázány návštěvy.

V celém Moravskoslezském kraji si budou lidé muset dál zakrývat dýchací cesty při větších akcích uvnitř budov a v některých provozovnách. V Praze budou roušky dál povinné v metru a také při vnitřních hromadných akcích.

Denní nárůst nových případů v poslední době zrychluje. Ve čtvrtek přibylo 93 nakažených, v pátek 168, v sobotu 260 a v neděli 305, což byl nejvýraznější přírůstek od 3. dubna. Za dnešek do 17:30 přibylo 121 nových případů, což je podobný nárůst do podvečera jako v sobotu a v neděli. Podíl odhalených případů nákazy k celkovému množství testů byl v neděli 16,83 procenta, což je nejvíce od začátku epidemie.

I přes skokový nárůst je podle ministerstva zdravotnictví celková epidemiologická situace v Česku velmi dobrá a nákaza se nekontrolovatelně nešíří, nejde o druhou vlnu epidemie. Od 1. července bude tak v celé zemi povinná ochrana úst a nosu už jen ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Zrušit se má také omezení, podle něhož mohly být restaurace otevřeny jen do 23:00.

"Směřujeme všechny síly hygieniků do Moravskoslezského kraje, zejména na Karvinsko. Poslední skokové nárůsty pozitivních případů se opět týkají tohoto lokálního ohniska. Jsou dány zejména masivním testováním kontaktů horníků a bohužel také neukázněností občanů," řekl dnes ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Lidé, kteří evidentně mají příznaky, podle něj navštěvují hromadné akce nebo oslavy.

Pro území obcí Karviná, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Jablunkov, Bohumín, Havířov, Orlová, Český Těšín, Třinec a všech obcí, pro které vykonávají rozšířenou působnost, stát od úterý znovu zakáže návštěvy nemocnic a sociálních zařízení a omezí účast na hromadných akcích z 500 na nejvýše 100 lidí. Maximálně stovka lidí bude moci být také ve stejný čas na přírodních a umělých koupalištích. V restauracích bude možný prodej v čase od 23:00 do 08:00 pouze výdejovým okénkem. Lidé cestující za prací přes hranice budou muset v celém Moravskoslezském kraji předkládat svým zaměstnavatelům potvrzení o negativním testu na covid-19.

Vláda dnes kvůli koronaviru schválila další podpůrné programy. Firmy z odvětví dopravy a cestovního ruchu budou moci využívat záruky v programu COVID Plus. Čerpání v něm je zaměřeno na firmy s více než 250 zaměstnanci. Možná podpora se tak bude vztahovat i na leteckou společnost Smartwings. Pracovníci na dohodu dosáhnou na kompenzaci za ztráty způsobené opatřeními proti koronaviru ve výši až 31.150 korun. Pokud se účastnili nemocenského pojištění, budou moci žádat finanční správu o 350 korun denně za období od 12. března do 8. června 2020. Dále vláda schválila program COVID - Lázně. Státní poukazy budou moci Češi využívat od 1. července do 31. prosince. Podmínkou pro slevu na pobyt 4000 korun bude strávit v lázeňském zařízení alespoň šest nocí a využít minimálně pět procedur.

Ministerstvo zdravotnictví bude od 1. července denně zveřejňovat mapu rizikových regionů v Česku, která zhodnotí nárůst pozitivních s covidem-19, hospitalizace a další trendy za poslední den a týden. Denní přírůstky pozitivně testovaných bude zveřejňovat ministerstvo už jen jednou denně.

Nejpostiženějším regionem Česka od začátku epidemie je nyní Moravskoslezský kraj, který v posledních dnech předstihl Prahu. Tamní laboratoře dosud odhalily 2767 nakažených, v metropoli jich zatím bylo 2505. Na 100.000 obyvatel připadá v Moravskoslezském kraji více než 230 případů nákazy, v Praze je to 189 nakažených na 100.000 obyvatel. Z okresů je nejvyšší podíl nově potvrzených případů nákazy na obyvatele na Karvinsku. Na 100.000 obyvatel tam připadá více než 221 případů za posledních sedm dní. V sousedním okrese Frýdek-Místek, kde je druhý nejvyšší výskyt, je zhruba 35 případů na 100.000 obyvatel.

Dosud se v ČR koronavirem nakazilo 11.724 lidí, zhruba dvě třetiny nakažených se už z nemoci vyléčily, 348 lidí s covidem-19 zemřelo. Aktuálně je tak v Česku 3639 nakažených. Vyplývá to z informací ministerstva zdravotnictví k dnešním 17:30.

Při cestování do zahraničí musejí Češi počítat s tím, že v kategorii nejrizikovějších zemí zůstane ze států EU pouze Švédsko, od středy ale pro jeho občany odpadne povinnost dokládat důvod cesty do Česka. Portugalsko se od úterý přesune do kategorie země se středním rizikem nákazy koronavirem, Češi tak při návratu ze země už nebudou muset povinně předkládat test na covid-19.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)