Koronavirus v Česku: V pátek nejvíce nových případů od dubna!

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

27. června 2020 9:30

V pátek přibylo v Česku 168 nových případů nemoci covid-19, což je nejvyšší denní přírůstek od 11. dubna. Od března, kdy byli zaznamenáni první nakažení, bylo v ČR potvrzeno už 11.044 případů nemoci.

Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví k dnešním 09:00. Denní nárůsty případů v posledních týdnech značně kolísají kvůli cílenému testování lidí v lokálních ohniscích nemoci. V pátek například hygienici zahájili další plošné testování pracovníků těžební firmy OKD na dole ČSM-Sever ve Stonavě na Karvinsku. Evidovali tam podle informací z pátečního odpoledne už 167 nakažených a dalších 85 na dole ČSM-Jih.

Denní přírůstky potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku v poslední době opakovaně prudce stoupaly a klesaly. Třeba v polovině června se nárůst držel pod 50 případy za den, ale 18. a 19. června náhle vzrostl na zhruba 120 případů. Poté zase okamžitě klesl na desítky případů denně a ve středu 24. června znovu stoupl až na 127 nakažených za den. V Moravskoslezském kraji se nákaza objevila na několika dolech, kromě dolů ČSM také na dole Darkov. Další lokální ohnisko se nedávno objevilo v Libereckém kraji v podniku na výrobu automobilových součástek Magna Exteriors (Bohemia).

Právě Karvinsko v Moravskoslezském kraji a Liberecko mají rovněž nejvyšší podíl nových případů covidu-19 za posledních sedm dní k počtu obyvatel. Na Karvinsku připadá za uplynulý týden asi 92 nových případů na 100.000 obyvatel a na Liberecku přes 17 případů na 100.000 obyvatel.

Počet provedených testů na koronavirus v pátek stoupl oproti čtvrtku zhruba o tři stovky na 3995. Zvýšil se také podíl potvrzených případů nákazy na počtu testů, a to ze čtvrtečních 2,51 procenta na 4,21 procenta.

V pátek stoupl i počet zemřelých lidí nakažených koronavirem. Přibylo jedno úmrtí a další tři dnes, takže zemřelých s covidem-19 bylo celkem v Česku zaznamenáno 349. Od přelomu května a června také postupně roste aktuální počet nemocných, tedy počet zaznamenaných případů covidu-19 po odečtení vyléčených a zemřelých. Nemocných je nyní přes 3000. Z nemoci se vyléčilo zhruba 70 procent nakažených. U většiny z nich má nemoc lehčí průběh, v nemocnicích je podle webu ministerstva v současnosti 122 lidí s covidem-19.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví