Další změna v nošení roušek! Už od pondělí!

Lidé v rouškách, ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

12. června 2020 19:08

Od 15. června už nebudou lidé muset mít venku roušky ani v případech, kdy budou blízko u sebe. Nově bude také povolen prodej občerstvení na trzích či švédské stoly v restauracích. V tiskové zprávě to dnes oznámilo ministerstvo zdravotnictví. K dalšímu zmírnění preventivních opatření proti šíření koronaviru podle úřadu přispěla příznivá epidemiologická situace.

Povinnost používat venku roušku či jiné zakrytí nosu a úst zavedla česká vláda kvůli pandemii koronaviru od 19. března. Ke zmírnění tohoto opatření přistoupil kabinet už 25. května, od kdy mohou lidé venku odložit roušky, pokud zachovají od ostatních aspoň dvoumetrový odstup. Od příštího pondělí již ale roušku mít nemusí ani při menším odstupu.

"Nadále však ještě nějakou dobu zůstává v platnosti nošení roušek ve všech vnitřních prostorách staveb a v prostředcích veřejné dopravy," sdělil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Povinné zůstanou roušky i při účasti na venkovních hromadných akcích, pokud při nich nelze dodržet odstup od ostatních lidí aspoň 1,5 metru.

Nově však bude moci hromadné akce od 15. června navštívit za určitých podmínek více lidí než aktuálně povolených 500, a to až 2500. Týkat se to bude areálů, které lze rozdělit na více sektorů, tedy třeba sportovních stadionů se sektory s vlastním vchodem i zázemím. Pořadatelé mohou využít až pět sektorů, z nichž v každém může být až 500 lidí. Účastníci akcí se ale podle ministerstva nesmějí pohybovat mezi sektory a musí dodržovat odstup nejméně 1,5 metru od lidí, kteří nejsou z jejich domácnosti.

U hromadných akcí ve vnitřních prostorách, s výjimkou hledišť kin, divadel nebo koncertních sálů, platí stále povinný odstup dva metry i povinnost nosit roušku. Kina či divadla ale mohou nově nabízet občerstvení, ačkoli diváci dál nebudou moci konzumovat žádné potraviny a nápoje přímo v hledišti. "Toto opatření je třeba stále respektovat, jelikož divadla i kina mohou využívat plnou kapacitu hlediště a není povinné dodržovat dvoumetrové rozestupy mezi diváky," uvedl vedoucí pracovní skupiny pro uvolňování karanténních opatření Rastislav Maďar.

Potraviny určené k bezprostřední konzumaci mohou být od pondělka prodávány již také na farmářských a ostatních trzích. Zákazníci však musí dál dodržovat odstup nejméně dva metry. Restaurace budou moci nově nabízet občerstvení formou švédských stolů, provozovatelé wellnessu mohou otevřít parní sauny a koupaliště mohou spustit atrakce s proudící vodou.

Témata: Zdravotnické roušky Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)