Koronavirus řádí i v OKD! Denní nárůst nakažených stoupá!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

24. května 2020 9:39

V souvislosti s nákazou covidem-19 v Dole Darkov společnosti OKD v Karviné hygienici eviduji dosud 169 nakažených. Dnes byly k otestování odebrány vzorky dalších více než 900 lidí, řekla ČTK ředitelka Krajské hygienické stanice (KHS) v Ostravě Pavla Svrčinová. Další výsledky testů se podle ní dají očekávat v neděli.

Z 280 vzorků, které hygienici odebrali v pátek, bylo šest pozitivních. Za dalším nárůstem jsou dohledané kontakty už dříve pozitivně testovaných lidí.

V souvislosti s Dolem Darkov se tak dosud prokázala nákaza u 135 pracovníků dolu a 31 jejich rodinných příslušníků. Mezi horníky je také šest pendlerů z Polska. Tři pozitivně testovaní lidé jsou zaměstnanci firem, kteří na šachtu docházeli například provádět servis.

Plošné testování zaměstnanců na Dole Darkov potrvá do pondělka. Dnes mělo být odebráno nejvíc vzorků, asi 700, nakonec jich však hygienici ve spolupráci se zdravotníky a armádou odebrali více než 900. "K odběru přišli i někteří lidé, kteří měli přijít až v neděli," řekla Svrčinová. Do pondělí chtějí hygienici otestovat až 1600 zaměstnanců, kteří pracují na Dole Darkov a v navazující úpravně a některých povrchových pracovištích.

V Dole Darkov se nákaza covidem-19 začala šířit minulý týden. Hygienici tam proto plošné testy dělali už počátkem týdne, kdy odebrali vzorky téměř 800 lidí. Mnoho pozitivně testovaných horníků nemělo žádné příznaky nemoci. Nárůst počtu nakažených čekají hygienici hlavně v rodinách pozitivně testovaných havířů.

Hasiči dnes vydezinfikovali Základní školu Generála Svobody v Havířově, kam chodil syn jednoho z nakažených horníků, který byl rovněž pozitivně testován. Chlapec i ostatní děti ze školní skupiny a dvě učitelky museli do karantény. Hasiči školu dezinfikovali teplým aerosolem, sdělil ČTK mluvčí krajských hasičů Marek Gašparín.

Moravskoslezští hasiči mají podle něj k dispozici 15 zařízení na dezinfekci aerosolem. V pátek takto dezinfikovali objekt Hlavní báňské záchranné stanice v Ostravě-Radvanicích.

Situací v OKD se bude v pondělí zabývat Krizový štáb Moravskoslezského kraje, na základě výsledku testování zváží další případná opatření. Zvýšená bezpečnostní opatření jsou v celém OKD, ale pro Důl Darkov jsou ještě přísnější. Zaměstnanci z Darkova se nepřesouvají na jiná pracoviště, z čtyřsměnného se tam přešlo na třísměnný provoz a firma zkrátila pracovní dobu, aby se horníci z jednotlivých směn nepotkávali. V dolech na Karvinsku pracuje celkem zhruba 8400 lidí.

"Pokud dojde ke zhoršení epidemiologické situace, připravujeme se na možnost vyhlášení stavu nebezpečí. Díky tomuto kroku bych jako hejtman získal kompetence nařizovat krizová opatření na území kraje, která by mohla pomoci řešit aktuální epidemiologickou situaci," uvedl tento týden moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO). Řekl, že se nechystá žádné uzavírání měst. Kraj by ale díky stavu nebezpečí mohl například zakázat návštěvy ve zdravotních a sociálních zařízeních, jejichž není zřizovatelem.

Karvinský primátor Jan Wolf (ČSSD) uvedl, že o situaci v OKD pravidelně jedná s hejtmanem i vedením OKD. "Dodržujeme jako město veškerá nařízení. Všechna zásadní opatření jsou v rukou exekutivy, tj. hygieniků a epidemiologů," uvedl Wolf. Město na sociálních sítích také napsalo, že se množí dotazy lidí týkající se možnosti návratu domů v případě okamžitého vyhlášení stavu nebezpečí, a uvedlo, že tento víkend vyhlášení stavu nebezpečí neočekává.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) OKD