Koronavirus ve školce? Padlo nové doporučení

Děti

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

21. května 2020 19:11

U předškolních dětí není nutné, aby používaly dezinfekci. Při čištění rukou postačí důkladné půlminutové mytí tekutým mýdlem a teplou vodou a osušení jednorázovými papírovými ručníky. Takové doporučení k provozu mateřských škol či dětských skupin v souvislosti s covidem-19 dnes vydali pražští hygienici na webu. Dodali, že při použití dezinfekce u malých dětí se může citlivá dětská kůže poškodit či dostat například do očí.

"Při použití dezinfekčních prostředků u malých dětí může docházet i k otření očí a podobně, nelze tedy zajistit bezpečné použití dezinfekčního prostředku a také může docházet k poškození citlivé dětské kůže zejména u alergiků," uvedli hygienici. Postačí podle nich mytí rukou mýdlem a teplou vodou, při sušení jsou vhodné jednorázové papírové ručníky místo látkových.

Použití dezinfekce rukou je naopak žádoucí u personálu předškolních zařízení. Důležitý je také úklid všech prostor a dezinfekce povrchů nebo předmětů včetně hraček a také časté větrání, tedy minimálně jednou za hodinu na pět minut.

Školky na rozdíl od ostatních stupňů škol vláda kvůli šíření koronaviru 11. března plošně neuzavřela. Rozhodnutí o jejich provozu nechala na zřizovatelích. Ministerstvo školství jim doporučilo provoz přerušit. Podle České školní inspekce se v březnu a dubnu zavřelo kolem 95 procent mateřských škol, žádným způsobem jich provoz neomezilo zhruba 1,5 procenta, i v nich se ale snížila docházka dětí přibližně na polovinu. Většina školek podle inspekce chtěla obnovit provoz v druhé polovině května. V Česku je zhruba 5300 školek.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) školky dětské Děti