Kdy sundáme roušky? Možná mnohem dříve, než jsme mysleli, má to ale háček!

Češi bojují proti koronaviru rouškami a respirátory

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

10. května 2020 13:19

Podle původního plánu by Češi měli nosit roušky až do poloviny června. Vláda ale zvažuje, že by je uvolnila dříve. Avšak pouze venku. V uzavřených prostorech, jako jsou obchody, se jich Češi nezbaví možná ještě několik měsíců.

Roušky by mohly být povinné jen v uzavřených prostorech, venku by je lidé nosili pouze na doporučení. Vláda se bude možným dřívějším uvolňováním zabývat v pondělí. V televizi CNN Prima News to řekli premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) podle epidemiologa Rastislava Maďara bude na vládě prosazovat doporučení odborníků, podle nichž by se měly roušky i venku nosit do 15. června. Podle Babiše by se ale pravidla mohla při příznivém epidemiologickém vývoji uvolnit dříve.

"Je potřeba debatovat o tom, jak dál s rouškami, jestli je nenosit jen ve vnitřních prostorech (...), zítra na vládě o tom budeme debatovat," řekl Babiš. "Ale uvidíme, samozřejmě my rozvolňujeme, jaký to bude mít dopad na výskyt lidí, kteří se nakazí," dodal.

Hamáček dodal, že harmonogram rozvolňování vládních opatření kvůli šíření koronaviru umožňuje některé fáze urychlit. "Udělali jsme to několikrát, můžeme to udělat i s rouškami," řekl ministr. Je ale podle něj nutné vzít v potaz názor odborníků. "Řešení, které by se mohlo nabízet, je, že roušky budou povinné pouze v uzavřených prostorách, to znamená v obchodech, v kinech, v MHD a mimo uzavřené prostory vláda doporučí lidem nošení roušek a bude to na nich, aby se rozhodli, že chtějí chránit ostatní," popsal Hamáček.

Podle Maďara je mytí rukou, zachovávání rozestupů mezi lidmi a právě nošení roušek základní trojicí opatření, která v ČR umožnila epidemii zvládnout. "Když budeme v dalších dvou velkých vlnách rozvolňovat opatření, tak bychom si potřebovali tuto základní trojici opatření, která nás chrání, zachovat," uvedl ve druhé části pořadu. Pondělní debata na vládě o tom, jestli není na čase roušky venku přestat nosit, bude podle něj politická. Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) se kloní ke stanovisku epidemiologů. Je potřeba ale podle něj používat zdravý rozum, třeba pokud je člověk venku jen s rodinou.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula už dříve uvedl, že rozvolnění pravidel při nošení roušek musí mít logiku a racionálně vycházet z dopadů, které má na vývoj nemoci covid-19 předchozí rušení restrikcí. Orientační termín 15. červen vychází podle ministerstva zdravotnictví z doporučení epidemiologické pracovní skupiny.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Česká republika Zdravotnické roušky