Od pondělí se opět změní život v Česku! Co vše bude jinak?

Opatření obchodních domů proti Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

9. května 2020 12:24 | Aktualizováno: 9. května 2020 15:21

Tuzemská obchodní centra nad 5000 metrů čtverečních se od pondělí znovu otevřou téměř v plném provozu. Uzavřeny v nich budou muset nadále zůstat stravovací provozy. Fungovat budou moci také obchody nad 2500 metrů čtverečních. Platit budou přísná hygienická a bezpečnostní pravidla.

Lidé si budou moci zkoušet po dezinfekci rukou oblečení i obuv. Oděvy, které přinesou z domu k výměně či reklamaci bude muset obchodník na 24 hodin uložit odděleně od ostatního sortimentu. Po uplynutí této doby je může znovu prodávat.

Například skupiny Unibail-Rodamco-Westfield (URW) ve svých centrech Metropole Zličín, Centrum Černý Most a Westfield Chodov těsně před pondělním otevřením zajistí hloubkovou dezinfekci společných prostor. Aplikovaná bude pomocí generátorů studeného aerosolu. "Veškerá vládní nařízení týkající se bezpečnosti jsme s ohledem na otevřené hypermarkety, lékárny či drogerie zaváděli v centrech okamžitě," uvedla provozní ředitelka skupiny center URW Karolina Šustrová. Náklady na hygienická opatření jsou podle ní stovky tisíc korun měsíčně.

V centrech na dodržování povinných rozestupů či zákaz shlukování budou dohlížet proškolení pracovníci. Nábytkářský řetězec IKEA bude regulovat počet zákazníků v obchodních domech. V Praze a Brně jich bude moci najednou nakupovat 1200, v Ostravě 600.

"Samotné zavedení opatření velký problém nepředstavuje, personální posílení ani zajištění dostatku hygienických prostředků nebyl problém. Nejnáročnější teď bude pro jednotlivá centra i pro sektor samotný najít vhodnou komunikační strategii, která pomůže zákazníky přivést zpět. A která pomůže rozptýlit jejich obavy vzhledem k bezpečnosti nakupování v OC," řekl předseda českého výboru Asociace nákupních center Jan Kubíček.

Obchodníci jsou rádi, že mohou znovu přivítat zákazníky, těší se ale i na další uvolňování opatření. Otevřou se například Ateliéry zdravého obouvání firmy Santé. "Nejvíc by nám pomohlo uvolnění nakupovacího režimu v lékárnách a zdravotních potřebách, což jsou naše nejdůležitější prodejní místa. Při nákupu zdravotní obuvi je důležité, aby si lidé mohli boty v klidu vyzkoušet, zda jim dobře sedí, v klidu se v botě projít. Současný režim je trochu omezený," řekl majitel firmy Dominik Šprunk.

Obchodní centra v České republice ročně navštíví 300 milionů lidí. Podle společnosti Cushman & Wakefield je v tuzemsku 107 center nad 5000 metrů čtverečních, dalších 12 je menších.

Češi mohou od pondělí znovu jít ke kadeřníkovi, holiči, na kosmetiku, manikúru, pedikúru a masáž. Bude je obsluhovat personál s dvojitou ochrannou obličeje. Před a po zahájení služby si bude muset dezinfikovat ruce, případně vyměnit rukavice. Platit bude povinný dvoumetrový odstup mezi zákazníky, a to i v čekací zóně. Preferována bude bezkontaktní platba za služby.

Kadeřnické týmy již na sociálně sítě přidávají fotografie v povinných výbavách, tedy ochranných štítech a rouškách. Avizují rozložení klientských návštěv tak, aby byly zajištěny povinné odstupy. Salony často rozšiřují otevírací dobu, aby po zhruba dvouměsíčním přerušení provozu mohly obsloužit co nejvíce zákazníků. Nejbližší termíny mají beznadějně obsazené.

Pro zákazníky musí být v provozovnách k dispozici dezinfekce rukou, na toaletách musejí být antibakteriální mýdla, dezinfekční prostředky na ruce a jednorázové ručníky. Personál musí po každém klientovi dezinfikovat zákaznické místo včetně všech použitých pomůcek.

Vládní harmonogram uvádí možnost od 11. května otevřít kadeřnictví, holičství, manikúry, pedikúry, solária, kosmetické, masérské, regenerační a rekondiční služby. Ve vládním usnesení i na webu ministerstva zdravotnictví jsou uvedeny obecně masáže, navíc podologie, solária v přehledu chybí. Provoz není uveden ani mezi zakázanými a solária počítají s otevřením. Služby měly být původně uvolněny od 25. května. Díky příznivé epidemiologické situace kabinet plán uvolňování restrikcí zrychlil.

Témata: Česká republika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vlasy Obchody