NOVÁ PRAVIDLA: Tohle nás čeká v hospodě či u kadeřníka!

Lidé v rouškách, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

1. května 2020 11:30 | Aktualizováno: 1. května 2020 15:17

Život v Česku se pomalu vrací k normálu, pořád k němu však má daleko. Od 11. května si budeme moci sednout v hospodě na zahrádku či zajít ke kadeřníkovi. Co nás tam čeká?

Od 11. května se podle dřívějšího plánu vlády otevírají všechny obchody v nákupních centrech, zahrádky restaurací, kadeřnictví a kosmetická studia, muzea a galerie, zahrady zámků a hradů a venkovní prostory pro trénink sportovců profesionálů. Bude to však za jasně daných podmínek.

Zákazníci na zahrádkách u restaurací od sebe budou muset sedět nejméně s odstupy 1,5 metru, pokud nebudou patřit k jednomu stolu. Při jídle a pití si budou moci sundat roušky. Na zahrádkách také bude moci chodit obsluha.

Lidé budou usazeni tak, že v rámci jednoho stolu budou moci sedět bez omezení, poobědvat tak spolu budou moci rodina, přátelé i známí. Ostatní návštěvníci zahrádky pak budou muset být nejméně metr a půl od ostatních, a podle toho bude muset mít provozovatel rozmístěné stoly. Bude muset zajistit také stejný odstup od kolemjdoucích.

Restaurace nebudou muset dodržovat dvoumetrové odstupy, které jsou povinné v obchodech a dalších provozovnách. Podle nových pravidel bude nutné vydezinfikovat stoly po každém zákazníkovi, výdejové okénko každé dvě hodiny. Návštěvníci budou muset mít možnost využít toalety ve vnitřních prostorách provozovny.

Kadeřníci, manikérky a pedikérky zase budou muset nosit roušku i ochranný štít. Nutné bude sledovat teplotu těchto pracovníků, při tělesné teplotě nad 37 stupňů nebudou moci pracovat, platí to i pro další symptomy nákazy novým koronavirem. Mezi zákazníky budou muset být dvoumetrové rozestupy, což platí i pro čekací zóny.

Kadeřníci si budou muset před každým dalším klientem vyměnit rukavice, mezi výměnou si podle Vojtěcha navíc mají dezinfikovat ruce virucidním prostředkem. Povinnost jednorázových rukavic platí také pro manikérky, pedikérky, ale nevztahuje se na maséry.

Po každém zákazníkovi bude nutné dezinfikovat dané místo, pravidelně by se měly dezinfikovat a čistit i další povrchy, zejména kliky či zábradlí, kde se lidé častěji dotýkají. Pro zákazníky by měla být v provozovnách k dispozici dezinfekce, o bezpečném pohybu v salonech by měli být lidé provozovateli služeb informováni.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Restaurace Vlasy Lidé