Počet nakažených covid-19 v ČR: Nárůst zrychlil, překonána stovka!

Češi se nechávají testovat na covid-19

Autor: Jan Novák, stars24.cz, ČTK

1. května 2020 4:57

Denní nárůst počtu případů nemoci covid-19 v Česku ve čtvrtek třetí den v řadě zrychloval. Za čtvrtek přibylo 103 nových potvrzených případů na celkových 7682. Více než dvě pětiny lidí, u kterých dosud testy prokázaly nákazu koronavirem, se už vyléčily.

Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví k dnešním 0:30. Oproti číslům ze čtvrtečního večera vzrostl počet vyléčených o 33 na 3314 a počet zemřelých nakažených koronavirem o jednoho na 236.

Nárůst počtu potvrzených případů covidu-19 způsobovaného koronavirem vytrvale zpomaloval od 20. do 27. dubna, kdy se propadl na 41 případů za den. Jednalo se o nejnižší denní přírůstek pozitivně testovaných od 13. března. Od úterka ale začal denní nárůst případů opět zrychlovat a postupně se zvyšoval i podíl nově zaznamenaných nakažených na množství provedených testů. Za čtvrtek zatím údaj o počtu testů ministerstvo nezveřejnilo.

V posledních dnech se také přerušil postupný pokles aktuálního počtu nemocných, tedy počtu evidovaných lidí s covidem-19 po odečtení vyléčených a zemřelých. Aktuální počet nemocných začal klesat 11. dubna, a od té doby se až do 28. dubna propadl z téměř 4900 na zhruba 4000. V posledních dvou dnech ale znovu rostl, takže ve čtvrtek dosáhl 4132.

Největší počet potvrzených případů covidu-19 i největší podíl případů na obyvatele má dlouhodobě Praha. V hlavním městě je aktuálně podle ministerstva 1723 případů, což je skoro 127 případů na každých 100.000 obyvatel. Praha má také největší počet úmrtí lidí nakažených koronavirem, a to 83.

Vláda ve čtvrtek rozhodla po úterním souhlasu Sněmovny o prodloužení nouzového stavu v České republice kvůli koronaviru do 17 května. Stav nouze potřebuje podle kabinetu zachovat, aby mohla dál platit omezení zavedená proti šíření nákazy. Vláda také ve čtvrtek schválila návrh na zrušení daně z nabytí nemovitosti, rychlejší otevírání škol a rozvolnění pravidel pro nošení roušek, dojíždění za prací do ciziny a hromadné akce.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) česko