Češi se vykašlali na opatření? Hobbymarkety vzali útokem, vláda zpřísní pravidla!

Lidé v rouškách, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

20. dubna 2020 19:13

Hobbymarkety, které se lidem otevřely už před Velikonocemi, jsou podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly kvůli velké koncentraci lidí rizikem v šíření koronaviru.

Pravidla pro ně se zřejmě zpřísní, mohl by být například omezen počet nakupujících, řekl televizi Prima. Po jednání vlády Prymula řekl, že dopad Velikonoc na vývoj nákazy koronavirem bude znám do úterý večer. Doufá v to, že rozvolňování opatření bude moci pokračovat.

V Česku byla kvůli vládním opatřením od 14. března uzavřená většina prodejen. Postupně se režim uvolňuje, hobbymarkety dostaly výjimku před Velikonocemi, jejich návštěvnost byla vysoká. "Já bych rád viděl opravdu ta data, která budou tohle nějakým způsobem už reflektovat, takže nechme si čas do úterý do večera. Tam ten systém bude muset být nějakým způsobem přehodnocen," řekl Prymula. Epidemická křivka podle něj zobrazuje účinnost opatření až po zhruba devíti až deseti dnech, dodal.

"Hobbymarkety jsou rizikem. Já nemyslím, že by se uzavíraly znovu, ale že by tam opravdu měl být nějaký omezený počet osob a ti, kteří už se tam nevejdou do toho počtu, tak by měli čekat venku a měli mít nějaké odstupy," řekl náměstek. Po jednání vlády zdůraznil, že otevřené hobbymarkety měly o Velikonocích zajistit, aby lidé "měli náplň" a nenavštěvovali rodinné příslušníky. "Nakupení (lidí v hobbymarketech) ale bylo poměrně vysoké," dodal.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) řekl, že z epidemiologického hlediska bylo otevření hobbymarketů možná rizikové, vláda ale chtěla lidi udržet doma. Vybídl k odpovědnosti všechny provozovatele obchodů i zákazníky, aby dodržovali nastavená opatření a zákazy se mohly nadále uvolňovat. O dalším harmonogramu otevírání se podle něj bude rozhodovat na základě tvrdých dat, hájit chce zejména pohled ochrany veřejného zdraví.

Další rozvolňování opatření zavedených kvůli epidemii nového typu koronaviru vláda nachystala v pěti etapách, a to ode dneška do 8. června. Dnes mohly znovu otevřít provozovny řemeslníků, farmářské trhy, autobazary či autosalóny. Fungovat mohou také psí salóny, povoleno je rovněž konání svateb do deseti lidí a s venkovním tréninkem mohou v menších skupinách začít profesionální sportovci.

Podnikatelské organizace považují vládní návrh, jak by se měly v následujících týdnech postupně otevírat obchody, služby a gastronomická zařízení, za příliš konzervativní a spatřují v něm nelogičnosti. Podnikatelé připomínají, že vláda se zaštiťuje názorem epidemiologů, když otevírá hobbymarkety (tedy největší obchody na trhu), aby vzápětí omezila otevírání služeb ve velkých obchodech a preferovala menší provozovny bez jakéhokoliv zdůvodnění.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) češi Roman Prymula