Prezident Zeman řekl, kdy by otevřel hranice! Varoval před děsivým scénářem!

Kvůli koronaviru se na státní hranice vrátily kontroly

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

19. dubna 2020 19:59

Prezident Miloš Zeman dnes ve vysílání rádia Frekvence 1 řekl, kdy by otevřel hranice a opět umožnil lidem volně cestovat do zahraničí. Pokud bychom rozhodnutí uspěchali, čeká nás podle hlavy státu nemilý scénář.

„Trvale zastávám názor, že by hranice měly být uzavřeny rok, nikoliv dva roky, a to proto, aby výjezd nevyvolal vlnu epidemie, což se může stát zejména, když vyjíždíte do zemí, kde ta epidemie ještě neskončila,“ řekl Zeman ve vysílání Frekvence 1.

Zeman lidem doporučil vychutnat krásy české krajiny. Sám plánuje léto trávit znovu na Vysočině, kde má chalupu v obci Nové Veselí. Omezení volného pohybu platí v Česku od 16. března. Překročit hranice lze jen v odůvodněných případech.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula v březnu uvedl, že cestování by mohlo být omezeno rok či dva. Neomezené cestování není podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha otázkou letošní letní sezony. Češi by mohli případně vyjet do vybraných zemí s nízkým rizikem nákazy. Mohlo by to být Chorvatsko nebo Slovensko.

Cestovní kanceláře, hotely a další podnikatelé v cestovním ruchu ale žádají vládu, aby uvedla alespoň předběžné termíny otevření hranic. Vývoj v tuzemsku ani okolních státech však podle kabinetu zatím nelze předvídat.

Témata: Miloš Zeman hranice cestování Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)