V Česku je 6500 nakažených! Vláda přesto v pondělí OTEVŘE OBCHODY A ŠKOLY!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

17. dubna 2020 18:31

Lidí vyléčených z nemoci covid-19 způsobované koronavirem v Česku od čtvrtečního večera přibylo zhruba o pětinu na 1174. Počet zemřelých lidí nakažených koronavirem stoupl jen mírně, o čtyři mrtvé na celkových 173. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví k dnešním 17:25. Počet prokázaných případů covid-19 za dnešek stoupl zatím o 66 na 6499.

Nárůst počtu vyléčených za posledních 24 hodin je dnes podobný jako v předchozích dnech. Ve čtvrtek přibylo vyléčených oproti předchozímu dni také asi o pětinu, a v úterý a středu dokonce přibližně o čtvrtinu. Počet úmrtí lidí s covid-19 naopak v posledních dnech výrazně zpomalil. Zatímco v úterý přibylo zemřelých o více než desetinu, dnes množství úmrtí stouplo od čtvrtečního večera jen zhruba o dvě procenta.

Celkové množství prokázaných případů nákazy koronavirem se za dnešek zvýšilo zatím o šest desítek. Ve čtvrtek za celý den přibylo 132 případů. Podíl výskytu nových případů z počtu provedených testů se v posledních dnech drží pod dvěma procenty, zatímco ještě na začátku dubna dosahoval téměř pěti procent.

Největší počet případů covid-19 má nadále ze všech regionů Praha, a to 1537, což je skoro čtvrtina všech případů v Česku. V hlavním městě je také největší podíl případů na obyvatele. Na každých 100.000 obyvatel připadá zhruba 113 potvrzených případů nákazy koronavirem.

Vláda potvrdila otevírání obchodů, zčásti budou fungovat i VŠ

Od pondělí budou moci obnovit činnost řemeslníci, začít farmářské trhy a otevřít se autobazary či autosalóny. První vlnu uvolnění opatření proti šíření nového koronaviru dnes potvrdila vláda, která souhlasí také s tím, aby se od 27. dubna mohly konat veřejné bohoslužby a náboženské obřady do 15 osob. Ministři schválili i navýšení ošetřovného na 80 procent denního základu u zaměstnanců. Lidem, kteří se kvůli epidemii koronaviru ocitli ve finančních potížích, by mohl pomoci také odklad splátek úvěrů, který dnes podepsal prezident.

Plán otevírání obchodů a uvolnění dalších činností kabinet rozdělil do pěti etap od pondělí 20. dubna do pondělí 8. června. Od 20. dubna se podle něj mohou konat i venkovní tréninkové aktivity profesionálních sportovců a svatby do deseti lidí, obojí za dodržení specifických hygienických opatření. "Vláda posvětila první změny, nyní jsme to vložili přímo do legislativní formy," uvedl dnes ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Vláda souhlasí také s tím, aby se vysoké školy od pondělí otevřely v omezené míře posluchačům v posledním ročníku. Budou se tak moci konat individuální konzultace či zkoušky, včetně státnic a rigorózních zkoušek. Individuálně bude možné na vysoké škole navštívit knihovnu či studovnu, ale jen za účelem vyzvednutí či vrácení studijní literatury.

O týden později, tedy od pondělí 27. dubna, bude možné začít konat veřejné bohoslužby a náboženské obřady do 15 osob. Premiér Andrej Babiš (ANO) už před jednání vlády uvedl, že v dalších fázích vládního harmonogramu by se mohly veřejné bohoslužby postupně konat ve větším, ale stále omezeném počtu účastníků.

Vláda dnes schválila navýšení ošetřovného na 80 procent denního základu příjmu zaměstnanců místo dosavadních 60, a to zpětně od 1. dubna. "Ukazuje se, že tato mimořádná krize je dlouhodobá. Nemůžeme si dovolit, aby rodiny měly nízký příjem, zvláště, když si nemohou vybrat a adaptovat se na situaci jinak," řekla po jednání kabinetu ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Podle návrhu zákona by měl stát ošetřovné kvůli zavřeným školám vyplácet nejdéle do prázdnin.

Lidé i firmy budou moci v souvislosti s epidemií koronaviru také přerušit splácení úvěrů a hypoték, a to buď na tři, nebo na šest měsíců. Moratorium dnes podepsal prezident Miloš Zeman. V případě jednotlivců má být odloženo splácení úroků i jistiny, ale úročení poběží dál. U firemních úvěrů bude pozastaveno jen splácení jistiny. O přerušení bude nutné banku žádat.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)