Česko v boji s koronavirem: Co nás čeká v létě?

Lidé v rouškách, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

17. dubna 2020 14:06

Léto se blíží a řada Čechů stále doufá, že bude schopna realizovat své plány na dovolenou, že sundají roušky a že pandemie koronaviru během veder pomine nebo se alespoň zmírní. Podle odborníků ale počasí na covid-19 zřejmě nebude mít vliv.

Vzhledem k tomu, že se v Česku daří držet pandemii koronaviru pod kontrolou a zdravotnický systém mimořádnou situaci zvládá, představila vláda v úterý harmonogram postupného otevírání obchodů a služeb či konání různých akcí a aktivit.

Podle tohoto plánu budou moci od 27. dubna otevřít provozovny do 200 metrů čtverečních, pokud nesídlí v nákupních centrech nad 5000 metrů čtverečních, s výjimkou prodejen, které mají samostatný vchod z venku. Ministerstvo zdravotnictví upřesnilo, že tento den můžou otevřít i větší obchody, pokud si prodejní plochu zmenší na požadovanou velikost například ohraničovací páskou.

Podle plánu postupného rozvolňování opatření mají zůstat některé provozovny uzavřeny déle. Třeba kadeřnictví mají otevřít 25. května, divadla nebo hotely až 8. června. 

Letní dovolenou v zahraničí si ale zřejmě neužijeme. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula koncem března v médiích uvedl, že cestování za hranice může být omezené i v delším horizontu. Dovolená tak letos bude nejspíš v ČR, řekl tehdy. 

Pořadatelé letních hudebních festivalů zatím vyčkávají s konečným rozhodnutím o odkladu akce. Prodloužení nouzového stavu, který nyní platí do 30. dubna, by znamenalo konec možnosti uspořádat tyto festivaly v původních termínech. Ani zrušení nouzového stavu ale neznamená, že vláda povolí pořádání velkých akcí s tisícovkami lidí.

Co na to vědci a lékaři?

Přísná opatření pokračující během léta mají své opodstatnění. Lékaři totiž nepředpokládají, že by Covid-19 byla sezónní nemoc, která zmizí s příchodem léta.

Odborný asistent epidemiologie na Harvardu Mauricio Santillana upozornil, že jsme zatím neviděli důkaz, že vyšší teploty a vyšší vlhkost vzduchu povedou ke snížení přenosu koronaviru.

"To je v kontrastu s tím, co bychom očekávali u sezónní chřipky. Myslíme si, že jižní polokoule bude stejně náchylná k vypuknutí nákazy Covidem-19, jako severní polokoule," dodal Santillana.

Jeho tvrzení nahrává i fakt, že Singapur zažívá letní teploty a vlhkost vzduchu srovnatelnou s mnoha místy na jižní polokouli. Teploty kolem 30 stupňů nejsou v létě cizí ani zemím severní polokoule. Navzdory tomu se ve státě nemoc dál šíří.

Vědci postupně zjišťují, že šíření koronaviru příchod léta tedy zřejmě nezastaví. "Jednorázová opatření týkající se sociálního odstupu pravděpodobně nepostačují na stabilizaci počtu případů nákazy virem," uvedl Stephen Kissler, hlavní autor studie zveřejněné v časopise Science.

V ní experti na infekční choroby z Harvardské univerzity modelovali, jak se může onemocnění covid-19 chovat po současném vrcholu pandemie. Zjistili, že pokud nebude vyvinuta vakcína nebo léky, nemoc se může vracet opakovaně do roku 2024. Vědci proto doporučují, aby příslušné orgány zavedly opatření minimálně do roku 2022.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)