Přehled: Děti do školy? Pro žáky budou platit přísná pravidla!

Školství

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

15. dubna 2020 10:56

Česko začne v příštích týdnech postupně otevírat školy. Nadále ale budou platit přísná pravidla, která vypadají jinak pro vysoké školy a jinak pro například základní. Podívejte se, jaké nařízení se týká vás.

Podle informací zveřejněných po úterním jednání ministrů se nejméně počítá s návratem žáků druhého stupně základních škol a středoškoláků nižších ročníků.

Naopak nejdřív by se už příští týden mohli na vysoké školy omezeně vrátit studenti posledních ročníků, aby se mohly konat například státnice nebo rigorózní zkoušky. Pokud to vývoj šíření nemoci dovolí, pro maturanty se dveře škol otevřou 11. května a skupinám mladších školáků 25. května.

Nejdřív by se už příští týden mohli studenti vrátit i na vysoké školy, to ale pouze omezeně v posledních ročnících při společných aktivitách nejvýše pěti lidí.

Podle předsedy Asociace ředitelů základních škol Michala Černého bude třeba ještě upřesnit, jak přesně by měl po 25. květnu fungovat první stupeň základních škol.

Výuka na prvním stupni totiž bude ale omezena doporučením, aby se v jedné skupině učilo pouze 15 dětí bez možnosti průběžně složení skupiny měnit. Družiny fungovat nebudou. O nošení roušek má rozhodnout v hodině učitel, povinně je budou žáci nosit ve společných prostorách škol.

Pravděpodobný scénář otvírání škol předpokládá i konání maturit. Podle schématu vlády by měly být nejdříve 1. června. Od 11. května by mohli maturanti chodit do školy na přípravu ke zkouškám. Neuplatnila by se tak možnost, že by při otevření škol po 1. červnu zkoušky na maturitním vysvědčení nahradil průměr známek z posledních tří vysvědčení.

Témata: Školství Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Školství