Kdy se otevřou školy? Hlavní hygienička řekla, JAK TO BUDE!

Ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

13. dubna 2020 19:19

V posledních dnech už se objevují scénáře znovuotevření škol, které jsou uzavřeny od počátku března. Hlavní hygienička Jarmila Rážová dnes prozradila, co doporučí vládě, na které je finální rozhodnutí.

Školy se v Česku v rámci opatření proti šíření nového koronaviru uzavřely 11. března. V posledních dnech i z úst politiků zaznělo, že by se mohly opět otevřít ve druhé polovině května. Vláda však nejspíš přihlédne k názoru epidemiologů a hygieniků.

Hlavní hygienička Jarmila Rážová byla dnes hostem rozhlasových 20 minut Radiožurnálu. Ve vysílání uvedla, že díky opatřením jsme získali čas a máme průběh epidemie pod kontrolou. „Pevně věříme, že nedojde k italské nebo španělské cestě s totálně přetíženým systémem zdravotní péče a vysokým počtem mrtvých,“ nechala se slyšet.

Rážová promluvila i o ožehavé otázce škol. Povinná školní docházka se podle ní do léta už zřejmě neobnoví.  Prioritu má mít otevření ročníků, které končí závěrečnou či postupovou zkouškou. O návrhu má zítra rozhodovat vláda 

Jak vás stars24.cz informoval, v posledních dnech kolovala petice rodičů školou povinných dětí, kteří žádali, aby byly školy uzavřeny do konce školního roku. Pod dokument se podepsaly desítky tisíc lidí. 

Témata: ministerstvo školství Vláda ČR Školství