Češi se na karanténu vykašlali! Počet nakažených poroste, varuje Prymula! Policie rozdává pokutu za pokutou!

Lidé v rouškách, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

12. dubna 2020 14:51 | Aktualizováno: 13. dubna 2020 10:06

Kvůli porušování disciplíny v dodržování protiepidemických opatření o velikonočním volnu očekává náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula po příští sobotě a neděli nárůst počtu infikovaných koronavirem nového typu. Uvedl to dnes v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Podle Prymuly lidé, zejména ve větších městech, podlehli v pátek, v sobotu a dnes euforii a ve slunečném počasí se vydali ven. Část z nich při tom nedodržela uložená opatření včetně nošení roušek a rozestupů. Uvolnění pravidel podle Prymuly nicméně vláda musela před svátky riskovat, protože lidé nemohou být čtyři dny zavřeni. Dopady bude možné pozorovat za týden, dodal Prymula.

Lidé v první polovině prodlouženého velikonočního víkendu porušovali opatření proti šíření koronaviru častěji než v jiné dny. Policisté ráno na twitteru uvedli, že během svátků zatím denně řešili asi 600 přestupků, což je o polovinu víc než obvykle.

Nejčastěji se setkávali se shlukováním lidí ve skupinkách, popíjením alkoholu na veřejnosti nebo s tím, že lidé nosili roušky na krku a nezakrývali si s nimi ústa a nos. Policisté ale současně ocenili, že lidé omezili výlety do turisticky atraktivních míst.

Politici opakovaně vyzvali obyvatele, aby letošní svátky prožili nejlépe doma a odpustili si návštěvy širší rodiny a sousedů i tradiční koledování. Ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) v sobotu kritizoval reakci veřejnosti na uvolnění pravidel pro nošení roušek. "Mám informace, že vůle nosit roušky trochu polevuje. Možná to souvisí s optimistickými scénáři a vyjádřeními z minulého týdne," řekl v sobotu serveru iDNES.cz.

"První polovina prodlouženého víkendu dobře nevychází. Chválíme omezení pohybu na veřejnosti a výletů do turisticky atraktivních míst. Denně jsme ale řešili na 600 přestupků, což je o 50 procent víc než obvykle," uvedla dnes policie.

V Praze byly v ranních hodinách ulice ještě prázdné, dopoledne se ale vzhledem k teplému počasí začaly zaplňovat lidmi. Do ulic, parků a přírodních areálů vyrazili především sportovci a rekreanti. Většina z nich dodržovala vládní nařízení o nošení roušek, ale někteří cyklisté a běžci, například v okolí letiště Točná, vyrazili bez nich. Bez roušek se ojediněle bavily i skupinky zejména mladých lidí. Plnit se začínají prostory otevřených obchodů a před některými čerpacími stanicemi. Někteří prodejci v rouškách vybalili své stánky na výjezdech z Prahy. Například na Barrandově, kde působí mírné komplikace oprava v okolí Radotína, je možné si u silnice zakoupit velikonoční pomlázky, cibuli a brambory.

Lidé musí z nařízení vlády od 19. března povinně při pohybu mimo domov nosit roušku nebo jinou ochranu obličeje, venku se mohou pohybovat jen při cestě do práce, pro potraviny či léky nebo z jiných nutných důvodů. Volný pohyb je možný jen v přírodě a parcích. I tady by ale lidé měli být nanejvýš ve dvou s výjimkou rodinných příslušníků, od ostatních musí dodržovat nejméně dvoumetrový odstup.

Vláda umožnila lidem od úterý 7. dubna venku individuálně sportovat bez roušek při dodržení odstupu dvou metrů od ostatních. Podle Hamáčka to ale nebylo dobrým řešením. Krizový štáb neplánuje další úlevy. Hamáček řekl, že současný stav je maximum možného a platí, že co nejvíce lidí by stále nosit roušky mělo. Situací se bude v úterý zabývat vláda, podle dřívějších informací by mohla rozhodnout například o otevření některých dalších obchodů.

Premiér Andrej Babiš (ANO) před velikonočním víkendem vyzval k tomu, aby lidé dodržovali pravidla a zůstali doma. Neměli by podle něj navštěvovat příbuzné, být v uzavřených prostorech s mnoha lidmi či chodit na koledu. Velikonoce se podle premiéra mohou stát svátkem naděje v zápase s koronavirem, pokud lidé udrží disciplínu. Po svátcích vláda představí plán uvolňování opatření. Zákazy nebudou rušeny živelně, ale řízeně, řekl premiér,

V Česku dosud zemřelo 132 lidí s nemocí covid-19, 422 pacientů se už vyléčilo. Nakažených bylo k dnešnímu ránu 5905. Za sobotu přibylo 170 případů nákazy koronavirem, což je druhý nejnižší nárůst v tomto týdnu. Testovalo se 4841 vzorků, nejméně za tento týden.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) češi Lidé