Hranice se jen tak neotevřou. Jak to vypadá s obchoďáky?

Kvůli koronaviru se na státní hranice vrátily kontroly

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

12. dubna 2020 9:27 | Aktualizováno: 12. dubna 2020 20:49

Zřejmě ani ještě v nejbližších měsících se hranice České republiky zcela neotevřou. Vyplývá to z dnešního vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) v České televizi.

Vláda zakázala kvůli šíření koronaviru cestování Čechům do ciziny a vstup cizincům do Česka zhruba v polovině března. Rychlejší než otevírání hranic by mohlo být podle Vojtěcha uvolňování jiných omezení. Už do měsíce by třeba podle jeho vyjádření v dnešních Lidových novinách (LN) mohla otevřít velká část obchodů.

Otevírání hranic teď není podle ministra na pořadu dne. "Pokud jde o hranice, tak tam to určitě není věc následujících týdnů, možná ani nejbližších měsíců," řekl ČT. Cestování by podle něj vláda mohla případně v budoucnu povolit do jednotlivých zemí podle toho, jaká v nich bude situace kolem šíření koronaviru. Zatím vláda zákaz cestování zmírnila jen částečně, když schválila návrh Ústředního krizového štábu, aby po 14. dubnu mohli lidé vycestovat v nezbytných případech - třeba kvůli služební cestě či návštěvě příbuzných v cizině.

Náměstek ministra zdravotnictví a bývalý šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula už koncem března prohlásil v médiích, že cestování do zahraničí může být omezené i v příštím roce či dvou. Dovolená tak letos bude nejspíš v ČR, řekl tehdy. Jeho slova ale tehdy zkritizoval premiér Andrej Babiš (ANO) a řekl, že Prymula nemá děsit lidi.

Mnohem rychlejší než otevírání hranic bude podle Vojtěcha otevírání obchodů. "Dokážu si představit, že velká část běžných provozoven a obchodů by mohla do měsíce fungovat," uvedl v dnešních LN. Otevírání prodejen má na starosti ministerstvo průmyslu a obchodu. Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) už dříve řekl, že otevírání obchodů se bude řídit jejich velikostí. "V první fázi by to měly být menší provozovny, řekněme do 50, do 200 metrů čtverečních maximálně," upřesnil dnes Vojtěch v ČT.

Poslední na řadě v postupném otevírání obchodů by podle ministra zdravotnictví byla nákupní centra, kde je velká koncentrace lidí, a tedy i větší riziko přenosu koronaviru.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) hranice Obchody