Počty nakažených v ČR se liší! Jak je to možné?

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

4. dubna 2020 15:15

Koronavirus už se rozšířil do všech okresů České republiky, přesto panují jisté nejasnosti ohledně počtů nakažených. Některé krajské hygienické stanice jich uvádějí méně, než ministerstvo zdravotnictví na svém webu. Jak je to možné?

Ministerstvo k dnešním 08:25 evidovalo na svém webu 4194 potvrzených případů nákazy. Na stránce je k dispozici také přehled výskytu onemocnění covid-19 podle jednotlivých krajů. Zajímavostí ovšem je, že se mnohdy liší údaje ministerstva a krajských hygieniků.

Kupříkladu v nejvíce zasaženém hlavním městě hygienici v pátek večer evidovali 946 případů nákazy novým typem koronaviru. Podle údajů ministerstva zdravotnictví je přitom v Praze už téměř 1100 případů nákazy.

Hygienici ve Středočeském kraji zase k dnešku zaznamenali 458 lidí s onemocněním covid-19. Ministerstvo ovšem uvádí 508 případů nákazy. Proč se údaje hygieniků a úředníků ministerstva liší? 

Vysvětlení je prosté. Ministerstvo zdravotnictví případy počítá podle trvalého bydliště nakažených. Ti se ale nutně nemuseli nechat otestovat ve „svém“ kraji.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Česká republika ministerstvo zdravotnictví hygienici