Je možné se nakazit koronavirem prostřednictvím potravin, které si zakoupíme v supermarketu? Stát to chtěl zjistit a nechal otestovat pečivo. Výsledek testu splnil očekávání. Jak to dopadlo?
Kvůli koronaviru se výrazně změnila situace v supermarketech. Po prvotní nákupní horečce se Češi dle dostupných informací přestali zásobovat a jejich návyky se vracejí k běžnému režimu. Potravinářské řetězce také v posledním měsíci zabezpečovaly ochranné prostředky pro zaměstnance i zákazníky a ujišťují, že mají dobré ochranné postupy.
Přesto si stát nechal udělat test pečiva na koronavirus, ačkoliv ministerstvo zemědělství tvrdí, že se potravinami nepřenáší. Test provedla na žádost Státní zemědělské a potravinářské inspekce laboratoř v Jihlavě.
Výsledky testování byly negativní a potvrdily stanovisko Evropského úřadu pro bezpečnost potravin. Laboratoř testovala zejména tukové rohlíky, dále chleba, raženky, grahamové rohlíky a rohlíky se sýrem.
Podle evropského úřadu ukazují i zkušenosti z epidemií způsobených jinými koronaviry, jako je SARS nebo MERS, že se virus prostřednictvím potravin nepřenáší. O používání přísných hygienických standardů navíc hovoří nejenom Potravinářská komora ČR, ale i výrobci.
Témata: pečivo jídlo Obchody Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)