Roušky baví Česko! Neuvěříte, co s nimi lidé dělají!

Zdravotnické roušky

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

2. dubna 2020 11:51

Roušky se staly každodenní záležitostí všech lidí v Česku. Bez této zdravotnické pomůcky aktuálně není možné vyjít mimo domov. Někteří je ale berou s humorem a dávají to okázale na odiv.

Život s rouškami berou lidé i s humorem. Například v Ostravě je zaměstnanci dopravního navlékli například několika tramvajovým soupravám. V Hlučíně na Opavsku ji má také velký velikonoční zajíc postavený z balíků slámy.

Ostravský dopravní podnik své tramvaje značky Stadler vyzdobil s ohledem na aktuální dění už několikrát. Loni v listopadu jim například nechal jim nalepit kníry.

V Hlučíně na Opavsku v posledních letech vždy v období před Velikonocemi na ploše nedaleko kulturního domu instalují velkého velikonočního zajíce. Obyvatelé se jej dočkali i letos. A dostal roušku.

V Hulíně na Kroměřížsku pro změnu začal fungovat strom "rouškovník". Jsou na něm rozvěšeny bavlněné roušky k opakovanému použití, které si lidé mohou rozebrat.

Nezvyklý způsob, jak získat textilní roušku, mají i lidé v Doleních Pasekách na Liberecku. V obci se zhruba stovkou obyvatel si ji mohou utrhnout ze stromu.

Ochrannou roušku nosí i jeden ze symbolů Plzně - kovová hlava andělíčka na venkovní mříži katedrály svatého Bartoloměje. Denně k němu chodí stovky lidí a dotýkají se ho. Letitá pověra totiž říká, že splní lidem každé přání.

Další tisíce lidí šijí doma látkové roušky, pro své rodiny, na prodej i pro nemocnice, kde chybí. Návody a fotky svých výsledků sdílejí na sociálních sítích. Nabízejí se i na portálu Fler, kde lidé prodávají své výrobky. Cena se tam pohybuje od zhruba 70 do 300 korun za roušky z lepších materiálů.

Roušky nechrání svého nositele před nákazou novým typem koronaviru, jsou ale lepší než nezakrytá ústa a nos.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Zdravotnické roušky