Pěšky s rouškou, na kole bez? Nařízení vlády dostává podivné trhliny!

Češi bojují proti koronaviru rouškami a respirátory

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

30. března 2020 15:32

Ven pouze s pokrývkou obličeje. Tak zní už několik týdnů platné nařízení vlády, za které policisté rozdávají desetitisícové pokuty. Jak se ale nyní ukazuje, na kole v určitých případech roušku nepotřebujete.

Netrvalo dlouho a první výjimky jsou na světě. Povinnost mít na veřejnosti zakrytá ústa a nos zavedla vláda před necelými dvěma týdny. Již předtím začali někteří politici a instituce lidi vyzývat, aby pokud možno roušky nosili. Navzdory tomu, že Světová zdravotnická organizace vyzývá spíše k opaku. 

Vláda se přesto rozhodla jednat na vlastní pěst, navzdory tomu, že roušky ani respirátory dlouhodobě nejsou. Kvůli jejich nedostatku proto politici a někteří experti doporučovali, aby si lidé obličej alespoň zakryli například šátkem nebo šálou. 

O účinnosti těchto opatření lze polemizovat, zejména vzhledem k faktu, že ani podomácku udělané roušky, ani šály či šátky neposkytují plnohodnotnou ochranu proti koronaviru. Jak se ale navíc nyní ukázalo, venku je vlastně nemusí mít všichni.

Nošení roušek na veřejnosti je sice od 19. března povinné, podle ministra vnitra Jana Hamáčka by ale neměli být pokutováni například cyklisté, pokud jedou sami a mají roušku u sebe.

Podle Českého rozhlasu nemusí jít pouze o sportovce a pravidelné cyklisty, ale i o lidi, kteří využívají kolo jako dopravní prostředek například při cestě do zaměstnání.

"Na facebookové stránce Kross Bikeranch Teamu se objevil dotaz, který její správce zaslal přímo ministru Hamáčkovi a ten obratem potvrdil, že pokud cyklista vyjede sám a vyvaruje se konfrontace s okolím, nemusí mít roušku nasazenou, ale postačí, když ji bude mít u sebe," uvedl Rozhlas.

Jestli to opravdu znamená, že policisté nebudou cyklistům rozdávat desetitisícové pokuty, ale není tak úplně jisté.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Zdravotnické roušky