Koronavirus má v Česku DALŠÍ OBĚTI! Počet mrtvých stoupl na 13!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

29. března 2020 11:03

V Česku zemřeli další dva lidé s nákazou novým typem koronaviru. Počet obětí nákazy tak stoupl na 13. Na webu o tom dnes informovalo ministerstvo zdravotnictví. Naposledy úřad oznámil dvě oběti v sobotu. Více informací k nim ale nesdělil.

Nakažených v Česku k dnešním 8:30 bylo 2669, za sobotu jich přibylo 262. K dnešnímu dni bylo provedeno na 40.700 testů na koronavirus. Uzdravených zůstává 11 lidí, bohužel 13 pacientů nemoci už podlehlo, uvedlo bez bližších podrobností ministerstvo na twitteru.

Před víkendem úřad naposledy měnil počty úmrtí pacientů s koronavirem ve čtvrtek, kdy po krátké hospitalizaci v pražské Všeobecné fakultní nemocnici zemřely dvě ženy z domova důchodců v pražské Michli. Právě senioři patří mezi nejohroženější nákazou koronavirem a v nejméně sedmi domovech pro seniory se nákaza už objevila.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v sobotu v rozhovoru pro Českou televizi řekl, že situace v počtu nakažených v Česku není nejpříznivější. "Nastává kritická fáze epidemie, kdy uvidíme, jak si na tom s tou epidemií stojíme," řekl. Situaci bude podle něj možné ale vyhodnotit až v následujících dnech.

Čtyři pětiny nemocných se infikovaly v Česku, pětina v zahraničí. Ze zemí, v nichž se Češi nakazili, stále převažuje Itálie a Rakousko. Nejvíce nakažených úřady evidují v Praze, kde jich k dnešnímu ránu bylo podle ministerského webu přes 730. Středočeský kraj má přes 350 nakažených a třetí nejvyšší počet lidí s nákazou COVID-19 je v Moravskoslezském kraji, 280.

Ve světě mají nyní nejvíce potvrzených případů koronaviru Spojené státy. Podle údajů univerzity Johnse Hopkinse, která vývoj pandemie monitoruje, počet nakažených Američanů překročil přes 121.000 a přes 2000 lidí tam na nákazu zemřelo. Nejvíce obětí nemoci COVID-19 má Itálie, kde počet mrtvých přesáhl hranici 10.000. Třetí nejvyšší počet nakažených, téměř 82.000, zaznamenala Čína, kde se nový typ koronaviru objevil loni koncem roku poprvé a kde nemoci podlehlo na 3300 lidí.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Česká republika