Do kdy budou v Česku zavřené školy? Jsou dvě varianty

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

28. března 2020 12:31

Koronavirus těžce dopadá na celý svět a výjimkou není ani Česko. To se potýká nejen s omezením vycházení, ale i se zavřením škol. Tento stav přitom může trvat několik měsíců.

Jisté je, že současná opatření potrvají minimálně do Velikonoc a budou se uvolňovat postupně. Řádově se bude pravděpodobně jednat o měsíce.

Přísná karanténní opatření, která stát kvůli nákaze zavedl, by se mohla začít uvolňovat zhruba od poloviny dubna, pokud bude méně než 8500 nakažených.

Jako jedno z posledních chce ministerstvo zdravotnictví rušit uzavření škol, znovu by se žáci a studenti mohli vrátit do lavic na přelomu května a června, pokud ministerstvo školství nerozhodne jinak. Školy jsou uzavřeny od 11. března do odvolání. Státní maturity se podle původního plánu měly uskutečnit v dubnu a v květnu.

Přijímací zkoušky na střední školy se nakonec uskuteční nejdříve 14 dnů po znovuotevření škol, které byly uzavřeny kvůli pandemii nového koronaviru. Maturitní zkoušky se mají konat o týden později, pokud se školy otevřou do 1. června.

Maturity by se nekonaly v případě, pokud by se školy otevřely až po 1. červnu. Nahradil by je průměrný prospěch na vysvědčení z předposledního ročníku školy a z pololetního vysvědčení posledního ročníku školy. Maturanti nebudou letos psát slohy z češtiny a cizích jazyků, pouze didaktické testy.

Přijímací zkoušky na SŠ se uskuteční pouze v jednom termínu místo standardních dvou. Jednotná přijímací zkouška počítá s testy z češtiny a matematiky, zákon počítá i s náhradním termínem pro její absolvování.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Školství