Zrušení nouzového stavu: Kdy se vrátí lidé do ulic?

Češi bojují proti koronaviru rouškami a respirátory

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

25. března 2020 14:13

Česká republika zavedla kvůli šíření koronaviru řadu opatření. Podle některých vědců se může nákaza šířit i několik měsíců a není vyloučeno, že přetrvá do léta. Kdy by v Česku mohla být přísná opatření zrušena?

Vše závisí na tom, jak rychle se podaří dostat situaci pod kontrolu. Vláda už dříve avizovala, že nechce zpřísňovat podmínky, pokud bude nakažených méně než 10 000.

V opačném případě navrhne náměstek ministra zdravotnictví a předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula vládě zákaz vycházení, tedy karanténu.

Co když se ale situace začne mírnit? Ani tak není jasné, kdy se život v Česku vrátí do běžných kolejí. Jisté ale je, že současná opatření potrvají minimálně do Velikonoc a budou se uvolňovat postupně. Řádově se bude pravděpodobně jednat o měsíce.

Přísná karanténní opatření, která stát kvůli nákaze zavedl, by se mohla začít uvolňovat zhruba od poloviny dubna, pokud bude méně než 8500 nakažených, řekl Prymula. Zatím je karanténí opatření prodlouženo do 1.  dubna.

Jako jedno z posledních chce ministerstvo zdravotnictví rušit uzavření škol, znovu by se žáci a studenti mohli vrátit do lavic na přelomu května a června, pokud ministerstvo školství nerozhodne jinak.

Vyhlášený nouzový stav, kvůli kterému je výrazně omezený pohyb, jsou zavřené školy, restaurace a většina obchodů, přitom začíná dopadat na řadu oborů. O finanční pomoc státu při záchraně tuzemského knižního trhu dnes otevřeným dopisem požádali nakladatelé, distributoři a provozovatelé knihkupeckých sítí.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Česká republika