Koronavirus aktuálně: Nakažených je už téměř 1500!

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Autor: stars24.cz, ČTK

25. března 2020 9:15 | Aktualizováno: 25. března 2020 9:52

Česko mělo k dnešnímu ránu 1497 potvrzených případů nákazy novým koronavirem, deset lidí se z nemoci COVID-19 vyléčilo a tři pacienti zemřeli. Během úterý přibylo 185 nových případů, což je druhý největší denní nárůst.

První tři případy onemocnění COVID-19 se v zemi objevily 1. března. Největší denní nárůst od vypuknutí epidemie zaznamenalo Česko ve čtvrtek 19. března, kdy přibylo 205 případů nákazy, v dalších dnech byly přírůstky nižší. Podle odborníků může být do konce března kolem 3000 nakažených a celkový počet případů může růst až k 15.000. Klíčové v nadcházejících týdnech podle odborníků i politiků bude, aby zdravotnictví zvládlo péči o nejohroženější pacienty v době největšího náporu epidemie, a vyhnulo se tak hrozivým scénářům v Itálii nebo Španělsku.

Ministerstvo v úterý oznámilo úmrtí dvou nemocných a uzdravení dalších tří lidí. Všichni zemřelí měli kromě nemoci COVID-19 i jiné zdravotní problémy. Zatím poslední obětí nákazy koronaviru je žena narozená v roce 1949, která byla kvůli plicnímu onemocnění od 22. března v pražské Všeobecné fakultní nemocnici (VFN).

V úterý byla také zveřejněna informace o smrti zhruba 45letého muže v nemocnici v Havířově na Karvinsku, kterému selhávaly orgány kvůli nádorovému onemocnění. První oběť epidemie Česko oznámilo v neděli, večer v Nemocnici na Bulovce zemřel 95letý muž.

V nemocnicích jsou podle ministra Adama Vojtěcha (za ANO) ve vážném stavu zhruba dvě desítky lidí. Jeden pacient ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze je na speciálním přístroji ECMO, který okysličuje krev. V úterý mu lékaři začali podávat lék remdesivir pro experimentální léčbu, který dorazil z USA.

Kvůli šíření koronaviru platí v zemi nouzový stav, výrazné omezení volného pohybu lidí i většiny aktivit. Platí také zákaz vycházení bez zakrytí nosu a úst.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví nemoci