Ošetřovné na dítě ve výši až 100 % platu? Je to možné!

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

24. března 2020 16:25 | Aktualizováno: 24. března 2020 22:19

Dvě desítky pozměňovacích návrhů podali opoziční poslanci v dnešním druhém čtení k úpravám ošetřovného, kterými vláda reagovala na uzavření škol při nynější koronavirové krizi. Týkají se například rozšíření okruhu rodin s nárokem na ošetřovné i jeho výše. Sněmovna jedná ve stavu legislativní nouze a bude předlohu schvalovat ještě dnes.

Část opozice chce, aby na ošetřovné měl nárok rodič dítěte do 15 věku. Vláda navrhuje hranici 13 let. Poslanci také požadují zvýšení ošetřovného z nynějších 60 procent redukovaného vyměřovacího základu na 80 procent, nebo dokonce 100 procent. "Složenky nebudou o 40 procent nižší a rodiny je budou muset zaplatit," řekl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) upozornila na to, že 80 procent redukovaného vyměřovacího základu odpovídá téměř 100 procentům čisté mzdy.

Další pozměňovací návrhy se týkají například osob samostatně výdělečně činných, tedy drobných podnikatelů. I pro ně chce část poslanců zavést ošetřovné zákonem, liší se ve výši. Vláda se dohodla na tom, že dávku pro osoby samostatně výdělečně činné vyřeší ministerstvo průmyslu a obchodu bez nutnosti legislativních úprav.

Sociální výbor už ráno tyto opoziční úpravy nepodpořil a očekává se, že je neschválí ani plénum. Předsedkyně výboru Jana Pastuchová (ANO) podotkla, že pokud by byly školy zavřené delší dobu, vláda by jednala o možném zvýšení částky ošetřovného. Růst částky budou v takovém případě požadovat komunisté, kteří ve Sněmovně vládu ANO a ČSSD tolerují. Poslankyně KSČM Hana Aulická Jírovcová uvedla, že budou chtít ošetřovné i pro rodiče, pokud pracuje na dohodu o pracovní činnosti a platí odvody. "Není čas na politikaření," komentovala Aulická Jírovcová nynější opoziční úpravy.

Výbor podpořil ráno dva pozměňovací návrhy, což znamená, že budou prakticky s jistotou schváleny. Ošetřovné se bude nad rámec vládního návrhu vztahovat i na péči o všechny nezaopatřené děti s postižením nejméně v prvním stupni, které nyní nemohou navštěvovat školu. V těchto případech tedy nebude existovat věkové omezení. Rodiče se budou moci na ošetřovném i vícekrát vystřídat, bude se vyplácet jednou za měsíc.

Stát zaplatí podle vládní předlohy ošetřovné rodičům dětí do 13 let věku, kteří s potomky zůstali doma. Rodič dostane 60 procent redukovaného vyměřovacího základu po celou dobu, co budou školy nepřístupné, a to i zpětně. "Otevírá se druhá, ekonomická fronta boje proti koronaviru," uvedla k předloze ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Nyní se ošetřovné vyplácí nejvýše devět dní, přičemž děti nesmějí být starší deseti let. U samoživitelek a samoživitelů jsou podmínky mírnější. Stát ale podle předlohy uhradí ošetřovné i lidem, kteří se doma starají o postižené členy rodiny po uzavření stacionářů a dalších sociálních služeb. Příslušníci bezpečnostních sborů, tedy například policisté a hasiči, budou dostávat ve všech těchto případech nekrácený průměrný služební příjem.

Školy se v Česku uzavřely 11. března. Řada zaměstnanců, kteří zůstali s potomky doma, ošetřovné dostávala do minulého čtvrtka. Od té doby jsou zatím bez příjmu.

Témata: ošetřovné děti rodina Poslanecká sněmovna