Koronavirus uvěznil Čechy doma. Do kdy budou ZAVŘENÉ OBCHODY a RESTAURACE?

Restaurace

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

24. března 2020 11:58 | Aktualizováno: 24. března 2020 15:02

Jedním z největších omezení je pro mnoho Čechů uzavření většiny obchodů. Opatření, která vláda zavedla kvůli šířícímu se koronaviru, by mohla povolit v řádu měsíců. Podle náznaků by se při zlepšující situaci mohly obchody a restaurace otevřít v dubnu nebo květnu.

14. března vláda rozhodla s účinností od 06:00 o uzavření obchodů s výjimkou potravin, lékáren, drogerií, čerpacích stanic a některých dalších. Uzavřeny byly restaurace s výjimkou zaměstnaneckého stravování.

Stále není jasné, kdy se život v Česku vrátí do běžných kolejí. Jisté ale je, že současná opatření potrvají minimálně do Velikonoc a budou se uvolňovat postupně. Řádově se bude pravděpodobně jednat o měsíce.

Přísná karanténní opatření, která stát kvůli nákaze zavedl, by se mohla začít uvolňovat zhruba od poloviny dubna, pokud bude méně než 8500 nakažených, řekl o víkendu šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula.

Jako jedno z posledních chce ministerstvo zdravotnictví rušit uzavření škol, znovu by se žáci a studenti mohli vrátit do lavic na přelomu května a června, pokud ministerstvo školství nerozhodne jinak.

Kabinet původně pro seniory minulou středu od čtvrtka vyhradil čas od 10:00 do 12:00 v prodejnách potravin, drogeriích a lékárnách. Hned po prvním dni jeho účinnosti však vláda hodiny posunula na dobu mezi 07:00 a 09:00, omezení se také přestalo týkat lékáren.

Ve velkých obchodech pak byl čas vyhrazený pro seniory posunut o hodinu, tedy od 8:00 do 10:00, aby měli ostatní prostor nakupovat mezi 07:00 a 08:00 například cestou do práce. Obchody do 500 metrů čtverečních už mít žádná omezení nebudou. Změna cílí především na malé obchody v obcích, kde třeba další nejsou. 

Výjimka pro obchody menší než 500 metrů čtverečních by naopak měla zahrnout lahůdkářství, pekárny a menší obchody ve vesnicích, kde není víc prodejen.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Obchody Restaurace