Česká firma začala vyrábět roušky s nanovlákny!

Zdravotnické roušky, ilustrační fotografie

Autor: stars24.cz, ČTK

17. března 2020 21:31 | Aktualizováno: 18. března 2020 10:02

Firma Batist Medical z Červeného Kostelce na Náchodsku zahájila výrobu nových roušek s filtrem z nanovláken, které mají lepší filtrační schopnost než obyčejné ústenky. Nová linka by měla měsíčně produkovat až milion nových obličejových nanomasek, sdělili ČTK večer zástupci firmy. Výroba začala minulý týden a firma vyrobila už více než 50.000 nanoroušek. Cena za kus je 25 Kč.

Česko se od začátku krize související s šířením nového koronaviru potýká s nedostatkem roušek a respirátorů, chybí i v nemocnicích, ambulantním lékařům či v lékárnách. Vláda slibuje, že miliony kusů zdravotnického materiálu by měly do Česka dorazit v řádu dnů.

"Investovali jsme do nákupu dvou výrobních linek, každá s výrobní kapacitou půl milionu kusů měsíčně. Jedna se specializuje na výrobu masek s úvazky a druhá s gumičkami. Vyrábíme v nepřetržitém provozu sedm dní v týdnu," uvedl generální ředitel a majitel firmy Tomáš Mertlík.

Roušky s nanovlákny z nového provozu putují primárně do nemocnic a dalších zdravotnických zařízení, kde je ochranných pomůcek nedostatek. Batist Medical je výrobcem různého zdravotnického materiálu, do zahájení výroby nových roušek dodávala na trh asi milion roušek měsíčně.

"Zdravotnická obličejová maska s filtrem z nanovláken chrání proti šíření virové a bakteriální infekce. Díky větší hustotě vláken jsou na masce zachycovány i menší částice, než je běžné u standardních ochranných masek. Dále jsou pomocí náboje na povrchu vláken aktivně přitahovány i velmi jemné částice," uvedla pro ČTK Martina Piskorová z firmy. Na vývoji, výrobě, údržbě strojů a dalších činnostech spojených s výrobou těchto roušek se podílí více než 50 lidí.

Česká republika měla k dnešním 18:00 už 434 případů nákazy novým koronavirem, tři lidé jsou ve velmi vážném stavu, tři se naopak vyléčili. Od pondělního večera tak přibylo 90 případů. Nejvíce nakažených je stále v Praze.

Témata: Zdravotnické roušky Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Batist Medical