Šití roušek: Návod, jak ji ušít, zaplavil sociální sítě! Ministři apelují na lidi!

Ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

16. března 2020 19:55 | Aktualizováno: 17. března 2020 22:18

Nedostatek ochranných pomůcek vyburcoval mnoho lidí k vlastní iniciativě. Na sociálních sítích už se objevily různé návody na to, jak si vyrobit vlastní roušku. Politici navíc žádají občany, aby si na veřejnosti zakrývali nos a ústa.

Návody na šití roušek lidé sdílejí na sociálních sítích. Látkové roušky nechrání svého nositele před nákazou novým typem koronaviru, zabrání ale nakaženým šířit virus. Na ušití jedné roušky je podle základního návodu potřeba bavlněná látka o rozměrech 20 krát 20 centimetrů a čtyři provázky nebo tkalouny o délce 40 centimetrů nebo dva o dvojnásobné délce.

Ministři vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dnes vyzvali lidi, aby si na veřejnosti kvůli šíření koronaviru zakryli ústa a nos. Hamáček uvedl, že pokud není k dispozici rouška, lze použít šálu nebo šátek. Cokoli je podle něj lepší než nic. Přiznal, že je roušek nedostatek, stát je proto chce dovézt.

Jak vás stars24.cz informoval, Hamáček dokonce poprosil populárního moderátora Leoše Mareše, aby to samé sdělení prostřednictvím sociálních sítí rozšířil mezi své fanoušky. Jen na instagramu jich má téměř 900 tisíc.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Zdravotnické roušky