První tři lidé se v Česku VYLÉČILI z nemoci Covid-19!

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

16. března 2020 17:00 | Aktualizováno: 16. března 2020 17:32

V Ústeckém kraji se tři pacienti vyléčili z nemoci COVID-19. Jsou to tři lidé z Děčína, které byli mezi prvními nakaženými novým typem koronaviru, potvrdila ČTK informaci České televize ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková.

První tři případy nákazy způsobené novým typem koronaviru Česká republika ohlásila 1. března, byl mezi nimi i muž z Děčína. Onemocnění se poté prokázalo i v jeho okolí. Bez zdravotních potíží byli tito lidé podle Šimůnkové už dříve, uzdravení prokázaly dva negativní výsledky v rozmezí tří dnů.

Muž se nakazil na lyžařském zájezdu v Itálii. S pozitivním výsledkem byl hospitalizován v Praze. Po několika dnech přešel do domácí izolace. Zda uzdraveným je právě tento muž, či někdo z jeho okolí, zdravotníci nespecifikovali. "Uzdravily se tři osoby z první skupiny nemocných z Děčína," řekl ČTK primář infekčního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice Pavel Dlouhý.

V České republice máme první tři pacienty vyléčené z nákazy koronavirem! Všichni tři v nemocnici v Ústí nad Labem. Skvělá zpráva a obrovská naděje a motivace ??

— Andrej Babiš (@AndrejBabis) March 16, 2020

Zdravotníci udělali odběr a test byl negativní. "Následně se 48 hodin čekalo, pak byl proveden druhý odběr, jehož výsledek byl také negativní," uvedla Šimůnková. Domácí izolace končí dnes pro všechny tři uzdravené osoby.

V Ústeckém kraji je k dnešnímu dni 19 potvrzených případů lidí s onemocněním COVID-19. Hygienikům se zatím v regionu daří dopátrávat kontakty nakažených. V preventivní domácí karanténě jich je několik desítek.

V kraji dnes omezily provoz městské úřady či finanční úřad. Teplotu měří zaměstnancům při vstupu do areálu ústecké Spolchemie či Unipetrolu v Záluží u Litvínova. Teplota se měří také lidem, kteří vstupují na krajský soud.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)