Koronavirus aktuálně: Další uzavřená obec!

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

16. března 2020 16:10

Obec Kynice na Havlíčkobrodsku je kvůli koronaviru uzavřená. Hygienici o tom rozhodli k dnešní 11:00. Všichni obyvatelé jsou v karanténě. V obci jsou čtyři potvrzené případy koronaviru, další lidé podstoupí testy v úterý. Na oslavě, kde se mohli nakazit, bylo asi 50 lidí, řekla Alena Dvořáková, ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina.

Na příjezdových cestách do obce jsou policejní hlídky, řekla mluvčí policie Dana Čírtková."Musíme na příjezdových trasách zamezit přístupu do obce tak, aby byla vyhláška naplněna," řekla Čírtková. Na silnici 130 budou platit objízdné trasy, které stanoví dopravní úřad. "V současné době máme na místě několik policejních hlídek na několika stanovištích, uvidíme, jak budou lidé ukáznění, věříme, že to pochopí, protože je to opatření k jejich ochraně," řekla Čírtková. Neuposlechnutí výzvy je přestupek proti veřejnému pořádku. Policisté mají ochranné pomůcky, rukavice, respirátory i brýle. Lidé, kteří v obci nemají trvalý pobyt, ji mohou opustit. Následně ale musejí do karantény.

Všichni lidé mají zůstat doma. Z opatření existují výjimky z důvodů zajištění základních potřeb včetně zásobování potravinami, zajištění lékařské nebo veterinární péče. Výjimky z obdobných důvodů platí i ze zákazu vstupu na území obce. Žije v ní asi 90 lidí, nemá školu ani obchod. Nařízení bude trvat do odvolání, minimálně však 14 dnů.

Oslavu mezinárodního dne žen organizovali v obci 7. března dobrovolní hasiči. Podle Dvořákové se jí účastnil i někdo z Prahy pozitivní na koronavirus. Nakazit se mohli účastníci oslavy a od nich i další obyvatelé obce. V úterý je přijede do obce testovat speciální výjezdová skupina Zdravotní záchranné služby Kraje Vysočina, řekl její mluvčí Petr Janáček. Podle Dvořákové budou testováni především lidé s klinickými potížemi.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vysočina (kraj)