Karanténa pro celou republiku? Situace mohla být ještě horší!

Ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz, ČTK

16. března 2020 15:22 | Aktualizováno: 16. března 2020 21:23

Česko je od dnešní půlnoci v režimu omezeného vycházení. Jak premiér Andrej Babiš v neděli na tiskové konferenci po mimořádném zasedání vlády upozornil, nejde o celorepublikovou karanténu. V takovém případě by se podmínky v Česku ještě více ztížily.

V Česku je ode dneška zakázaný volný pohyb lidí s výjimkou cest do zaměstnání, nezbytných cest za rodinou, pro základní životní potřeby nebo k lékaři. Jako opatření proti šíření nového typu koronaviru to v neděli večer schválila vláda.

Babiš a další členové vlády na tiskové konferenci po jednání kabinetu apelovali na lidi, aby kontakt s jinými osobami omezili na nezbytně nutnou míru. Omezení pohybu lidí ale není uvaleno na neodkladné cesty na úřady, netýká se ani pobytu v přírodě nebo parcích, návratů do místa bydliště nebo pohřbů.

Ministr vnitra Jan Hamáček na dotaz serveru EuroZprávy.cz uvedl, že nejde o to, aby byl současný stav postihovatelný. Lidé by si podle něj měli uvědomit závažnost situace a zbytečně se nezdržovat venku. Babiš následně dodal, že nejde o karanténu, ale o omezení.

V případě, že by vláda namísto toho vyhlásila celoplošnou karanténu, mohla být situace pro občany složitější. Karanténa může nabývat řady podob, jednu věc má ale společnou. Prakticky by se na maximum omezil volný pohyb osob na veřejnosti. Lidé by tak v zásadě mohli jen do práce a z práce.

Občany pochopitelně nelze odstřihnout od nejnutnějších potřeb, proto by byl povolen i odchod z domu do obchodu. V jakém rozsahu je ale individuální. Některé země či jejich oblasti v rámci karantény přistoupily k tomu, že na nákup smí jen jedna osoba z domácnosti. Mnohdy navíc pouze pod podmínkou, že je vybavena rouškou.

Jak by karanténa mohla vypadat v praxi se ukazuje v řadě měst, které dnes hygienici uzavřeli. Lidé nesmějí opustit například území obce Kynice na Havlíčkobrodsku. Na příjezdových cestách jsou policejní hlídky.

Kvůli zabránění šíření nákazy hygienici časně ráno uzavřeli také 21 obcí na Olomoucku včetně Uničova, Červenky a Litovle, kde bylo v neděli evidováno 25 případů koronaviru a zhruba tisícovka potenciálně nakažených kontaktů.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Česká republika