Koronavirus na jižní Moravě: Počet případů roste, mezi nemocnými je lékař!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

15. března 2020 10:23

V Jihomoravském kraji přibyli od soboty další tři lidé nakažení nemocí COVID-19, celkový počet nemocných tak stoupl na 11. Krajská hygienická stanice o tom informovala v tiskové zprávě.

Všichni tři noví nemocní, u nichž testy nákazu potvrdily, jsou muži mezi 30 a 45 lety z Brněnska a všichni se nakazili v zahraničí.

Hygienici také upravili přehled případů podle místa, kde nemocní žijí. Celkem jde o osm lidí z Brněnska a tři z Břeclavska. "Informace o ženě z Blanenska byla nepřesná," uvedli hygienici v tiskové zprávě. Jedním z nakažených je i lékař břeclavské nemocnice, který je na Slovensku v domácí izolaci.

Ve Fakultní nemocnici Brno jsou hospitalizováni čtyři lidé, dalších sedm je v domácí izolaci a jsou v dobrém klinickém stavu.V Jihomoravském kraji bylo od konce ledna otestováno více než 280 lidí, v naprosté většině jim byly vzorky odebrány doma. Ze všech vyšetřených případů bylo zatím 3,9 procenta nakažených.

Hygienici zároveň apelují na obyvatele jihu Moravy, aby zbytečně nevolali na tísňové linky 112 a 155. Také informační linka Krajské hygienické stanice je zcela přetížená dotazy, na které lze odpovědi snadno najít ve veřejně dostupných informačních zdrojích, například na stránkách ministerstva zdravotnictví nebo Státního zdravotního ústavu.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) lékaři morava