Kdy zmizí koronavirus z Česka? Věštění z křišťálové koule, řekl Vojtěch!

Adam Vojtěch (ANO)

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

13. března 2020 11:02 | Aktualizováno: 14. března 2020 9:34

Situace v Česku se v posledních dnech mění z hodiny na hodinu, vláda přijímá další a další opatření. Budou účinná? Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch prozradil, jaký očekává vývoj v následujících týdnech.

Úřady v Česku v současnosti evidují 117 lidí nakažených koronavirem. Včera večer, kdy jich ještě bylo o jednoho méně, promluvil v pořadu Události, komentáře na ČT ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Vyděsil ho včerejší vývoj, co se šíření nákazy týká?

„Nevyděsil. Včera byl procentuálně ten nárůst vyšší, dnes není takový z hlediska procent, ale nominálně je to stále poměrně výrazný nárůst. Uvidíme, jak se to vyvine v těch následujících dnech. A uvidí se také, jak ta opatření, která jsme dnes přijali a jsou velmi zásadní, povedou ke zpomalení té epidemie. Proto jsme je přijali, aby ten nárůst skutečně pozvolnější,“ ujišťoval člen vlády.

Na ministerstvu podle něj pracují s modelacemi možného vývoje epidemie, dívají se na situaci v jiných zemích. „Víme, že čím dříve se takováto opatření přijmou, tím je větší šance, že ten vrchol nebude exponenciální a nedopadneme jako kolegové v Itálii, ale budeme schopni udržet nějaký postupný nárůst té epidemie, tak abychom to zvládli,“ vysvětlil.

Čtvrtek podle ministra ukázal, že došlo k k určitému zpomalení v procentuálním nárůstu. „Myslím, že dnes nedokáže nikdo úplně říci definitivně, jak to bude v těch následujících 14 dnech. Museli bychom mít tu pověstnou křišťálovou kouli a tu asi nemá nikdo. Já si myslím, že to, co jsme dnes udělali, že opatření budou mít svůj efekt, že jsme zatáhli za tu záchrannou brzdu včas,“ dodal Vojtěch.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Adam Vojtěch (ANO) ministerstvo zdravotnictví