Nakažený taxikář je zřejmě ve vážném stavu. Koronavirem mohl infikovat 50 lidí!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

12. března 2020 9:41 | Aktualizováno: 12. března 2020 22:50

V Praze bylo do středy 48 případů nákazy koronavirem. Na Bulovce je šest hospitalizovaných, jeden na JIP. Zřejmě jde o muže, který pracoval v Praze jako řidič taxi a u nějž hygienici nedokázali odhalit, odkud se nakazil.

V Česku bylo k dnešnímu ránu 94 lidí s nemocí COVID-19 z více než 1800 ukončených testů. V Nemocnici Na Bulovce se léčí šest pacientů. Mezi nimi dvě cizinky, které jsou bez příznaků a mohly by být v domácí karanténě.

"Hlavní rozdíl oproti klasickým chřipkám nebo angínám je, že ten nástup je neskutečně rychlý. Nejdříve to bylo všechno v pohodě. Říkáte si, že je to rýma a pak najednou přijde kolaps," řekl v Televizních novinách nakažený taxikář na začátku týdne. 

"Zůstanete doma dva dny, pak jdete do práce, protože se vám uleví. V pátek jsem šel zase jezdit. Jezdil jsem asi pět hodin a pak na mě přišla teplota. Odjel jsem 50 jízd, přičemž někdy byli dva nebo tři klienti najednou," dodal.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch včera odpoledne oznámil, že stav dvou lidí nakažených koronavirem se zhoršil. Druhou pacientkou s obtížnějším průběhem nemoci je podle Vojtěcha seniorka hospitalizovaná v Brně. Podle ředitele brněnské fakultní nemocnice Jaroslava Štěrby je ale žena ve stabilizovaném stavu a leží na standardním pokoji.

Od včerejška zůstalo doma 1,7 milionu žáků a studentů, škody jsou s výjimkou mateřských do odvolání zavřené. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula předpokládá, že uzavření škol a zákaz akcí budou trvat minimálně měsíc.

Rodiče dětí do deseti let mohou čerpat ošetřovné, nejdéle ale devět kalendářních dnů. Lidovci vyzvali vládu k rychlé změně tak, aby ošetřovné pokrylo celou dobu uzavření škol.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Praha Česká republika