TŘI NOVÉ případy koronaviru Covid-19, celkem je v Česku už 35 nakažených!

Ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

9. března 2020 15:41

Česko má 35 pacientů s nákazou novým koronavirem, testy nově potvrdily infekci u tří lidí. Jedním z nich je zhruba dvanáctiletý chlapec. Na svém twitteru to dnes odpoledne oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

"Máme hlášeny tři nové případy," uvedl ministr. Nákazu u dvou pacientů potvrdili experti Nemocnice Na Bulovce. Chlapec, který se narodil v roce 2008, má rodinnou vazbu s jiným nakaženým. Ten se předtím vrátil z Itálie. Dalším novým pacientem je muž, který se narodil v roce 1975. Ten pobýval v Lombardii. Chlapce i muže poslali lékaři do domácí karantény.

Třetím případem je žena ze Zlínského kraje, která se narodila v roce 1978. Byla na dovolené v italském Trentinu.

Průběžné informace ke koronaviru. Máme hlášené 3 nové případy. Jeden ze Zlínského kraje, jedná se o ženu ročník 1978, která byla na dovolené v Trentinu v Itálii. Další dva hlásí Bulovka. Muž ročník 2008, který je v rodinné vazbě na již nakaženého z Itálie, je v domácí karanténě.

— Adam Vojtěch (@adamvojtechano) March 9, 2020

V posledních dnech za den přibývalo v Česku šest či sedm nových pacientů. Většina z nich se nakazila při pobytu v Itálii. Část infikovaných má vazbu na americký Boston. Tam se konala mezinárodní konference, které se zúčastnili i lidé z Česka. Na několik dalších pacientů se nákaza přenesla v Česku.

Podle ministra má nemoc COVID-19 u pacientů mírný průběh. Většina z nich je v domácím léčení. Ministerstvo nařídilo lidem, kteří se od soboty vrátili či se budou teprve vracet z Itálie, aby se hlásili svým praktickým lékařům. Ti je musí poslat do dvoutýdenní karantény. Za dnešek sociální správa dostala kvůli karanténě zhruba tisícovku e-neschopenek.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Adam Vojtěch (ANO) nemoci ministerstvo zdravotnictví