Jaký je průběh nemoci koronaviru? Takhle se cítí nakažení lidé!

Ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

7. března 2020 13:58

V souvislosti s šířením nákazy novým koronavirem v Česku se lidé čím dál víc zajímají o to, jaký je vlastně průběh nemoci. Lékaři prozradili, jaké příznaky u nakažených pacientů pozorují.

Nový koronavirus podle odborníků vyvolává systémové onemocnění s celkovými chřipkovitými příznaky. Pouze u některých pacientů dojde k rozvoji virového zápalu plic, který může vést až k respiračnímu selhání. Nakažení mívají horečku, bolesti hlavy, kloubů, svalů, kašel a u některých je dušnost a obtíže s dýcháním.

Přestože přesné charakteristiky a průběh nemoci zatím odborníci neznají, je podobný infekcím SARS a MERS. Koronavirus SARS (z anglického Severe Acute Respiratory Syndrome, česky těžký akutní respirační syndrom) se přenesl na člověka z cibetek, MERS od velbloudů. Hlavním zdrojem SARS ale byli podle odborníků netopýři a kaloni.

V rizikových oblastech by se měli lidé vyhýbat kontaktu s nemocnými či uhynulými zvířaty a dbát na řádnou tepelnou úpravu potravin, zejména masa a vajec.

Je také vhodné vyhýbat se v postižených oblastech kontaktu s osobami, které jeví známky respirační infekce, a dbát na pravidelné mytí rukou, neboť respirační viry ulpívají na površích a při dotyku s nimi a následným přenesením na sliznice může dojít k infekci.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) nemoci nemoc