Koronavirus: Počet nakažených vzroste na 13? Laboratoř zaznamenala pozitivní test!

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

6. března 2020 8:00

Soukromá laboratoř v Praze zaznamenala jeden pozitivní test na koronavirus. Vzorek ověří Národní referenční laboratoř (NRL), výsledek by měl být odpoledne. Jinak zůstává 12 potvrzených případů, testováno bylo 483 lidí. Na twitteru to dnes ráno uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

"Mám informaci, že jeden případ potvrdila mimo systém soukromá laboratoř v Praze. Ta samá, co minule. Vzorek jde teď na ověření do NRL. 100% výsledek budeme mít odpoledne," napsal ministr.

Na 12 stoupl počet nakažených novým typem koronaviru v Česku ve čtvrtek, přibyly čtyři případy. Nejméně deset nakažených pobývalo na severu Itálie, která je po Číně a Jižní Koreji třetím největším ohniskem nemoci. Další s nimi byli v kontaktu. Osm jich je na Bulovce, další čtyři jsou v ústecké Masarykově nemocnici.

Bilance vyšetření na koronavirus je za celou republiku 483. Nadále platí, že je z toho 12 případů pozitivních. Ale mám informaci, že 1 případ potvrdila mimo systém soukromá laboratoř v Praze. Ta samá, co minule. Vzorek jde teď na ověření do NRL. 100% výsledek budeme mít odpoledne

— Adam Vojtěch (@adamvojtechano) March 6, 2020

Kvůli šíření nového typu koronaviru platí ode dneška zákaz vývozu dezinfekčních přípravků na ruce. Opatření se týká všech kromě výrobců. Cílem je podle ministerstva zajistit dostatek dezinfekce pro osobní hygienu v Česku a zamezit spekulacím s těmito výrobky. Ministerstvo už tento týden zakázalo vyvážet respirátory třídy FFP3.

Aktuální situaci ohledně šíření nového typu koronaviru v České republice dnes projednají zástupci vlády, hejtmani, pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a předseda Svazu měst a obcí František Lukl.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Adam Vojtěch (ANO) nemoci ministerstvo zdravotnictví