Koronavirus: Počet nakažených v Česku roste, potvrzeny další tři případy!

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

4. března 2020 15:57 | Aktualizováno: 4. března 2020 16:05

Testy prokázaly v Česku další tři případy nákazy novým typem koronaviru. Jde o dva příbuzné ženy z Děčína, u níž se nákaza potvrdila dříve, a ženu z Prahy 6, kterou testovala soukromá laboratoř. V tiskové zprávě o tom dnes odpoledne informovalo ministerstvo zdravotnictví. Celkem je v zemi už osm nemocných. Poslední nakažená žena byla v regionu Trentino, který úřady dosud neoznačovaly za rizikový.

Dva nové případy pocházejí z okolí dvou již dříve nakažených lidí z Děčína. "Oba dva byli do výsledků testů izolováni v domácí karanténě a oba budou ode dneška hospitalizováni v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. Rodina se vrátila z oblasti Veneto v Itálii," uvedla mluvčí ministerstva Gabriela Štěpányová.

Třetí potvrzený vzorek ženy z Prahy 6 testovala soukromá laboratoř a později byla přítomnost nukleové kyseliny viru potvrzena i v Národní referenční laboratoři Státního zdravotního ústavu. "Vzhledem k tomu, že neexistuje potvrzení o kvalitě původního vzorku, byl v Nemocnici Na Bulovce u dané pacientky odebrán vzorek nový a odeslán znovu na vyšetření do Národní referenční laboratoře," dodala. Oficiálně potvrzený výsledek má být znám dnes večer.

Aktuálně z Národní referenční laboratoře. Testy potvrdily 3 pozitivní výsledky na koronavirus. 2 vyšly u rodinných příslušníků již nakažené pacientky z Ústí, což jsme očekávali. Pozitivní vyšla i žena z Prahy, u které jsme testovali původně odebraný vzorek ze soukromé laboratoře.

— Adam Vojtěch (@adamvojtechano) March 4, 2020

Žena podle informací ČTK nepobývala v sereroitalkých regionech, které úřady dříve označily za rizikové, tedy Lombardii, Piemontu, Benátsku (Veneto) ani Emilia-Romanga, ale v sousedním Trentinu. Když telefonovala na infolinku Státního zdravotního ústavu, nebylo proto rozhodnuto o tom, že by bylo třeba ji testovat. Vyhledala tedy soukromou laboratoř. Podle dopoledního vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) bude nutné prověřit, jakého lékaře kontaktovala a jaké informace jí podal. Označil také za chybu, že žena ani lékař nekontaktovali přímo hygieniky.

Nové vzorky k testování jí byly podle Nemocnice Na Bulovce odebrány dnes dopoledne a testu se podrobili také příbuzní, se kterými přišla do styku. Její dvě děti chodily v pondělí a v úterý do školy. Základní škola Antonína Čermáka v Praze-Bubenči proto žáky první a třetí třídy poslala do domácí karantény, po dohodě s hygieniky pro ostatní výuka pokračovala. Celá škola a školka ve stejném areálu má ve čtvrtek ředitelské volno, další opatření podle ředitele Petra Karvánka přijme podle výsledku testů.

V Česku je zatím potvrzených osm případů nemoci COVID-19, kterou nový typ koronaviru způsobuje. Nakažené jsou dvě zahraniční turistky, jeden učitel z České zemědělské univerzity a dva lidé z Děčína, kteří byli společně lyžovat. Všichni se nakazili v Itálii, která je po Číně a Jižní Koreji třetím největším ohniskem nemoci. Dnes přibyli další dva lidé z Děčína a žena z Prahy 6.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví nemoci