Koronavirus v Brně? Podezření se nepotvrdilo!

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

27. února 2020 8:28

Pacient ve Fakultní nemocnici Brno, který se z Itálie vrátil s příznaky nemoci, nemá koronavirus. ČTK to řekla vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. Podle mluvčího nemocnice Pavla Žáry nemocnice koronavirus vyloučila také u dvou dřívějších pacientů. Hygienici do dnešního odpoledne provedli 75 konzultací, u šesti bylo podezření na koronavirus, které se ale podařilo vyloučit, sdělila Renata Ciupek.

Nemocnice muže přijala dnes, upozornil na něj server iDnes.cz. "Byl v severní Itálii na horách. Má příznaky. Je izolovaný," uvedl odpoledne Žára. Výsledky testů původně očekával až ve čtvrtek.

Pacienta s problémy přijala v úterý i Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Muž byl podle mluvčí Dany Lipovské v horách v Itálii. Lékařka situaci konzultovala s krajským epidemiologem a pacientovi doporučila dvoutýdenní domácí karanténu. Nemocnice v Břeclavi ani v Kyjově pacienty s podezřením na koronavirus neměly, zjistila ČTK od mluvčích nemocnic Táni Svobodové a Filipa Zdražila.

Podle Ciupek jihomoravští hygienici poskytli konzultace 75 pacientům s podezřením na koronavirus. "U 69 bylo podezření vyhodnoceno jako neopodstatněné. V šesti případech byli pacienti vyšetřeni na přítomnost koronaviru, výsledek byl u všech negativní," uvedla Ciupek.

Podle ní by lidé neměli propadat panice. Uvedla, že průběh nemoci připomíná chřipku, na kterou v České republice ročně zemřou stovky lidí. U koronaviru lze podle ní vidět závažnější průběh u seniorů nebo jinak nemocných lidí, zdravému člověku by takové problémy způsobit neměl.

Epidemie koronaviru vypukla koncem loňského roku v Číně, kde od té doby zemřelo už přes 2600 lidí a nakazilo se více než 80.000 lidí. Oběti hlásí i další země jako například Jižní Korea, Írán nebo Itálie. V ČR bylo dosud na koronavirus testováno zhruba 100 lidí a všechny vzorky byly negativní.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) nemoci Brno viry a bakterie