Karanténa v Mostu: Tři lidé se tam vrátili z Itálie!

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

26. února 2020 15:41 | Aktualizováno: 26. února 2020 23:24

Tři lidé z Mostu jsou v domácí preventivní karanténě po návratu z Itálie. Příznaky nemoci COVID-19 nemají. ČTK to dnes řekl Josef Kočí z mosteckého protiepidemického odboru. Dvě učitelky a dcera jedné z nich pobývaly o víkendu v Benátkách.

Učitelky informovaly o svém návratu školu, v níž působí. Ta se obrátila na hygieniky. "Vzhledem k tomu, že jde o pedagogy, kteří přicházejí do kontaktu s velkým množstvím studentů a navíc jde o odbornou střední zdravotnickou školu, kdy v rámci praxe chodí do nemocnice, nařídili jsme domácí karanténu," uvedl Kočí.

V izolaci doma budou 14 dní. Pokud se neprojeví žádné příznaky nemoci, mohou se vrátit k obvyklému životu. "Riziko u nich je naprosto minimální," uvedl Kočí.

Na hygienickou stanici se nyní obracejí lidé s dotazy kvůli nákaze. "Vyřizujeme řadu telefonátů, přičemž většina je bezpředmětných od lidí, kteří nepobývali v rizikových oblastech," uvedl Kočí. Hygienici ale nabádají všechny lidi, kteří se vrátí z míst zasažených koronavirem, aby se přihlásili.

Koronavirus v Česku zatím není zaznamenán, riziko, že se objeví, existuje. Nemocnice jsou na jeho případný výskyt podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) připraveny.

Nový typ koronaviru se šíří od loňského prosince z Číny a zabil od té doby přes 2660 lidí, většinu v Číně. Z evropských zemí se v posledních dnech nákaza šíří hlavně v Itálii, případy ohlásilo 12 evropských zemí.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) nemoci lékaři Most hygienici