Rok 2018 v Česku? Strategické změny, které zasáhnou všechny

Lidé

Autor: stars24.cz

1. ledna 2018 16:29

Lednová volba prezidenta republiky, podzimní hlasování o obsazení obecních zastupitelstev a pokračující jednání o vytvoření vlády budou patřit mezi hlavní události, které budou letos ovlivňovat život Čechů.

Pokračovat bude také vyšetřování financování farmy Čapí hnízdo spojené s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Proti původním plánům vlády letos pravděpodobně nenastane rozšíření elektronické evidence tržeb (EET) na další podnikatele, firmy se ale budou muset vypořádat s novými nařízeními o ochraně osobních údajů.

O úřad hlavy státu se vedle současného prezidenta Miloše Zemana uchází dalších osm kandidátů. Za hlavní favority volby jsou považováni Zeman, bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš a podnikatel a textař Michal Horáček. První kolo hlasování se uskuteční 12. a 13. ledna a pokud nikdo z kandidátů nezíská nadpoloviční počet hlasů, rozhodne se mezi dvěma nejúspěšnějšími z prvního kola o dva týdny později. Nová hlava státu se formálně ujme funkce v březnu.

Souběžně s hlasováním o prezidentovi se bude vyjednávat i o nové vládě. Babiš požádá Sněmovnu o důvěru 10. ledna, podle dosavadních vyjádřeních sněmovních stran by však menšinový kabinet hnutí ANO dostatečnou podporu poslanců získat neměl. V takovém případě by došlo na druhý pokus o vytvoření vlády a Zeman už dříve oznámil, že by v takovém případě opět jmenoval premiérem Babiše. Podle prezidenta by se druhý pokus o sestavení vlády mohl uskutečnit v únoru.

Pokud by Babiš ani napodruhé neuspěl, byl by třetí pokus o výběr premiéra na předsedovi Sněmovny, kterým je Radek Vondráček (ANO). Je proto pravděpodobné, že by předseda ANO získal i třetí pokus. Babiš už ale naznačil, že by v případě druhého neúspěchu uvažoval o možnosti předčasných voleb. Zeman dal najevo, že by předčasné volby považoval za špatné řešení.

Češi ale letos k volebním urnám i tak minimálně dvakrát půjdou. Kromě hlasování o prezidentovi čekají zemi na podzim komunální volby a současně s nimi i volba třetiny senátorů. Kromě toho se bude samostatně hlasovat o obsazení jednoho senátního místa, když se na Trutnovsku uvolnilo křeslo zvolením dosavadního senátora Jiřího Hlavatého (ANO) do Sněmovny. Doplňovací volby se uskuteční v lednu a účastní se jich mimo jiné i sám Hlavatý, který se mezitím poslaneckého mandátu vzdal.

Témata: prezidentské volby 2018 prezident čr Vláda ČR česko Lidé