Výbuch kvůli fotovoltaice. Hasiči řekli, proč explodoval dům v Šonově

Dům v Šonově poškodil výbuch. (25.6.2024)

Autor: Pavel Krejčí

26. července 2024 13:03

Hasiči objasnili ničivý červnový výbuch, který výrazně poškodil rodinný dům v Šonově u Nového Města nad Metují. Podle závěrů vyšetřování došlo k explozi po závadě na bateriovém úložišti fotovoltaického systému. Škoda činí několik milionů korun. 

K výbuchu vyrazily čtyři hasičské jednotky v úterý 25. června po 14. hodině. "Už při jejich příjezdu bylo zřejmé, že je poškozen celý rodinný dům od přízemí až po střechu. V době výbuchu se uvnitř naštěstí nikdo nenacházel, událost se tak obešla bez zranění," připomněla mluvčí hasičů Martina Götzová. 

Požárníci s pomocí vodních proudů ochlazovali ohnisko v přízemí domu. Museli tak činit zvenčí, protože velitel zásahu zakázal vzhledem ke špatnému statickému stavu domu a nebezpečí zřícení konstrukcí vstup dovnitř i do okolí budovy. Škoda byla následně vyčíslena na sedm milionů korun.  

Zahájeno bylo také vyšetřování události, které v uplynulých dnech dospělo ke konci. Podle zjištění hasičských vyšetřovatelů došlo v zasaženém objektu vlivem blíže neobjasněné provozně-technické závady k poškození článků v bateriovém úložišti fotovoltaického systému.

"Z poškozených článků se do interiéru objektu uvolňovaly hořlavé plyny vzniklé rozkladem elektrolytu (vodík, methan, etylen aj.). Tyto plyny spolu se vzduchem vytvořily uvnitř objektu výbušnou směs, která byla následně iniciována plamenným hořením uvnitř technické místnosti. Došlo k deflagraci vzniklé plynno-vzduchové směsi s tlakovým účinkem, který způsobil destrukci objektu," vysvětlila mluvčí Götzová. 

Témata: výbuch Královéhradecký kraj Hasiči