Vražda v Klánovickém lese: Vrah je mrtev - chladný strach ale dál obchází obcí

Klánovický les, místo vraždy muže a miminka.

Autor: Jan Novák

23. prosince 2023 15:50

Během útoku, ke kterému došlo ve čtvrtek v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na náměstí Jana Palacha v centru Prahy, zahynulo celkem 15 lidí, včetně pachatele. Počet zraněných osob dosahuje 25, z nichž deset je v kritickém stavu. Ředitel pražské policie sdělil, že veškeré indicie jasně ukazují na totožného pachatele v Klánovicích a na univerzitě. Zbraň, která byla použita při střelbě v Klánovickém lese, je identická se zbraní nalezenou v domě střelce. Vláda se rozhodla pro vyhlášení státního smutku na 23. prosince.

„Balistická expertiza prokázala SHODU zbraně, která byla použita v Klánovickém lese, se zbraní, která byla nalezena v domě, kde bydlel střelec z univerzity," uvedla Policie ČR na X.  

„To, co jsem viděl včera, je můj nejotřesnější zážitek v životě,“ řekl policejní prezident Martin Vondrášek.

Obyvatelé Klánovic si teď mohou oddechnout. Policie v pátek potvrdila konečné spojení mezi pachatelem masakru na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, Davidem K., a vraždou, která se minulý pátek odehrála v Klánovickém lese, kde zastřelil dvaatřicetiletého muže a jeho jen dva měsíce starého syna.

Napětí a nejistota stále obklopují tuto městskou část. Místní obyvatelé mají totiž dojem, že místní les nese s sebou temné osudy, píše iDnes. Před deseti lety, pouhých pár set metrů od nedávné tragédie, zde zemřel v důsledku střelby z pistole Oldřicha Konráda uzbecký prodavač suvenýrů a válečných relikvií Denis Batista.

Zajímavým spádem událostí je, že kriminalista Aleš Strach, nynější šéf oddělení vražd pražské policie, který vede aktuální vyšetřování, byl tehdy před rokem a půl tím, kdo vraha dopadl.

„Od té doby zamykáme nejen náš dům, ale i branku. Po novém roce kupujeme na dům kamery. Je to jediné, co teď můžeme udělat,“ svěřuje se webu starší žena v ulici Mechovka, sousedící s Klánovickým lesem.

„S dcerou teď chodí manžel. A ze školy ji vyzvedáváme autem, i když to máme sotva kilometr. Vím, že vrah je po smrti, ale ten pocit, že znovu se u nás zabíjelo…“ odmlčí další osoba, maminka děvčátka, která v autě čeká, až její muž přivede dceru z mateřské školy.

Téma vražd ovládá atmosféru všude kolem. Rodiče čekající na své děti u škol, na vlakové stanici, spolu o něm diskutují. I přes adventní čas, který by měl být plný radosti, v obličejích lidí není žádný úsměv. Vzpomínají nejen na tragédii v Klánovicích, ale také na strašlivý incident v srdci Prahy.

„My se rozhodli svátky trávit u mladých v Kolíně. Tady to na nás tak nějak padá, ta deprese,“ hlesne muž pro iDnes nakládající u rodinného domu kufry do auta.

„Ten les je prokletý,“ kroutí hlavou důchodkyně venčící psa.

„Jde odtamtud zvláštní chlad. Prostě se tam bojím,“ lká tiše. Pak připomíná událost, která se odehrála po skončení II. světové války. Tato událost podle ní sérii neštěstí spustila. „V pětačtyřicátém v tom lese zastřelili bez soudu asi patnáct Němců, příslušníků wehrmachtu. Dodnes jsou tam někde pohřbení,“ pokřižuje se.

Témata: střelba na pražské FF UK (21.12.2023) vražda v Klánovickém lese (2023)