Vláda vyhlásila na 23. prosinec státní smutek

Petr Fiala

Autor: Markéta Dosedělová

21. prosince 2023 23:17

Vláda vyhlásila v reakci na čtvrteční mimořádně tragickou střelbu v budově Filozofické fakulty UK státní smutek na den 23. prosince, oznámil premiér Petr Fiala (ODS) na tiskové konferenci po jednání vlády. Přítomen na zasedání kabinetu byl také prezident Petr Pavel. 

Mimořádné jednání vlády, kterého se kromě Pavla zúčastnila i předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), začalo minutou ticha k uctění památky obětí.

"Vláda se rozhodla, že na den 23. prosince vyhlásí státní smutek," oznámil Fiala na tiskové konferenci po jednání kabinetu. V sobotu tak budou státní vlajky na úředních a veřejných budovách vyvěšeny na půl žerdi. Ve 12 hodin by měli občané uctít památku obětí minutou ticha, zatímco se po celé republice rozezní zvony. 

Vláda také uložila ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi (ODS), aby poskytl maximální součinnost pozůstalým při řešení žádostí o odškodnění podle zákona o obětech trestných činů. "Myslíme si, že je potřeba myslet i na tuto stránku věci a i tímto způsobem vyjádřit účast," vysvětlil Fiala. 

Prezident Pavel ocenil zásah složek integrovaného záchranného systému a zejména těch policistů, kteří se na místě tragické střelby objevili jako první a neváhali vstoupit do budovy, aby zakročili proti pachateli. 

Pavel apeloval na všechny občany, aby tragický incident nezneužívali. "Aby nebyl zneužíván politicky, k útokům na policii a k šíření dezinformací. Tento apel se vztahuje na všechny. Na politiky, na média, na občany, na všechny, kteří mají přístup k sociálním sítím. To, co v této situaci potřebujeme především, je pieta, zdrženlivost a soudržnost," konstatoval. 

Čtvrteční tragická střelba v budově FF UK na náměstí Jana Palacha v centru Prahy si vyžádala 14 obětí a 25 zraněných osob. Policejní prezident Martin Vondrášek navíc večer uvedl, že policie pracuje s verzí, že útočník má na svědomí také páteční dvojnásobnou vraždu v Klánovickém lese. 

Témata: střelba na pražské FF UK (21.12.2023) Vláda ČR Státní smutek Petr Fiala (ODS)