V pondělí čeká Česko stávka. Zapojí se odbory, dopravci i školy

Odbory

Autor: Markéta Dosedělová

21. listopadu 2023 18:02

V pondělí 27. listopadu se více než polovina členů odborů Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) zapojí do stávky proti krokům vlády. Odboráři z desítek svazů, kteří zastřešuje ČMKOS, se účastní stávky, kterou potvrdil předseda centrály Josef Středula na tiskové konferenci po sněmu ČMKOS v Praze. Stávkovat budou také učitelé a mnoho škol a školek tak bude zavřených.

Centrála zahrnuje přes 270 000 odborářů z 31 svazů. Josef Středula zdůraznil, že stávku již nelze odvrátit, a předpokládá účast i dopravních odborů, což by mohlo vést ke zrušení hromadné dopravy v části jižních Čech od půlnoci do poledne.

Původně plánovaly stávku čtyři svazy, ale přidaly se k nim další odbory, včetně dopravních, zdravotnických, kultury, knihoven, potravinářů a vysokoškolského svazu.

"Zásadním způsobem se zvětšil počet těch, kteří se přímo zapojí do stávky... Počet v této chvíli a počet členů, které svazy zastupují, je v drtivé většině nad 50 procent členské základny ČMKOS," vedl Středula.

Odboráři kritizují vládní konsolidační balíček, plánované zvyšování důchodového věku, vysoké ceny energie, nezvyšování platů ve veřejném sektoru a vysokou inflaci. Stávku podporují také zbývající svazy ČMKOS a Asociace samostatných odborů (ASO), která zahrnuje 12 organizací a zhruba 110 000 odborářů, včetně železničářských a lékařských odborů. Odbory automobilky Škoda Auto se také chystají připojit k stávce.

Stávkovat budou také školské odbory, přičemž některé školy namísto původně navrhované hodinové stávky přeruší výuku na celý den. Usilují o více peněz pro školství na příští rok.

Stávka, kterou odboráři připravují, postihne školství ve velkém rozsahu. Odborové protesty, zejména pracovníků, kteří nejsou pedagogy, budou nakonec rozsáhlejší, než se původně předpokládalo. Některé školy tak dne 27. listopadu, kdy jsou stávky naplánované, zůstanou zcela zavřené.

Původně byla stávka plánována pouze na jednu hodinu. Podle prvotního plánu měli odboráři přerušit práci v rozmezí od 12:00 do 13:00. To znamená, že většina žáků pravděpodobně zůstane doma.

Odboráři, včetně učitelů a dalšího nepedagogického personálu, se rozhodli stávkovat zejména kvůli nesrovnalostem v platových podmínkách. Zatímco učitelům by měly být mzdy zvýšeny na 130 procent průměrné mzdy, další pracovníci škol, jako kuchařky, školníci, asistenti a administrativní pracovníci, toto zvýšení nedostanou. Jejich pracovní pozice nejsou dostatečně zajištěny, což podle odborářů povede k poklesu platech na pozicích, které jsou již nyní nedostatečně ohodnoceny.

Témata: stávka Odbory