STAV NEBEZPEČÍ ve dvou krajích: Hrozí evakuace, opatření zřejmě nebudou stačit!

V Ostravě postupně stoupají hladiny vodních toků a situace se bude pravděpodobně zhoršovat, uvedlo město. (14.9.2024) 6

Autor: Jan Hrabě

14. září 2024 14:29 | Aktualizováno: 14. září 2024 14:36

Moravskoslezský kraj, kde hrozí extrémní povodně, vyhlásil v sobotu po poledni stav nebezpečí. Informoval o tom na facebooku. Kraj k tomu po svém dnešním jednání vyzvala Ústřední povodňová komise, ve které zasedají i členové vlády. Později odpoledne udělal ten samý krok také Olomoucký kraj.

Stav nebezpečí vyhlásil moravskoslezský hejtman Josef Bělica (ANO) s ohledem na aktuální situaci v regionu. Více informací plánuje poskytnout kolem 14. hodiny. O výzvě ze strany Ústřední povodňové komise informoval ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Komise zároveň vyzvala povodňové orgány, aby vzaly na vědomí aktuální predikce, podle nichž nelze vyloučit stoletou vodu na Jesenicku, Krnovsku a Opavsku. Podle Hladíka je třeba s podobou situací počítat i v povodí Novohradky.

Nejsložitější je podle ministra zemědělství Marka Výborného situace v povodí Odry v oblasti Krnovska a Opavska. "Tam, bohužel, tolik retenčních prostor k dispozici nemáme," uvedl. "Vše, co je, tak je zapojeno, včetně suchých poldrů. Ale pokud se naplní předpověď, tak tato opatření zdaleka stačit nebudou. Nelze vyloučit ani poměrně rozsáhlé evakuace občanů," prohlásil Výborný. 

Ministr vnitra Vít Rakušan avizoval v případě vyhlášení stavu nebezpečí v Moravskoslezském kraji zasedání Ústředního krizového štábu během sobotního včera. "V tu chvíli jsme už v režimu krizové legislativy a je potřeba na to reagovat i na centrální úrovni," vysvětlil.

Vyhlášení stavu nebezpečí krizovým orgánům dá možnost například vydat zákaz vstupu, pobytu či pohybu osob na vymezeném místě či nařídit evakuaci obyvatelstva, nařídit bezodkladnou stavbu či terénní úpravy pro zmírnění nebezpečí nebo také pracovní povinnost, výpomoc či poskytnutí věcného prostředku. Opatření se mohou týkat také přednostního zásobování nebo nasazení vojáků.

Některý ze tří stupňů povodňové aktivity platil o půl jedné po poledni na 205 místech po celé republice. Problematická je zejména situace na jihu Čech, Frýdlantsku, Chrudimsku, v podhůří Krkonoš a na Ostravsku.

Třetí stupeň hlásí Smědá ve Višňové a Frýdlantě, Jizera v Jablonci nad Jizerou, Labe ve Špindlerově Mlýně, na Labské a ve Vestřevi, Úpa v Horním Starém Městě, Stěnava v Meziměstí, Podolský potok v Barchově, Novohradka v Luži a Úhřeticích, Žejbro v Rosicích, Svratka v Borovnicích, Dalečíně a Židlochovicích, Jevíčka v Chornici, Třebůvka v Hraničkách a Lošticích, Stříbrný potok v Žulové, Černý potok ve Velké Kraši, Vidnavka ve Vidnavě, Bělá v Mikulovicích a Jeseníku, Desná v Koutech nad Desnou, Osoblaha v Osoblaze, Opavice v Krnově, Krasovka v Radimi, Stružka v Rychvaldě, Porubka ve Vřesině, Bílovka ve Velkých Albrechticích Romže v Polkovicích.

Na nejvyšším stupni je také Želetavka v Jemnici, Svinenský potok v Trhových Svinech, Černá v Ličově, Malše v Kaplici, Pořešíně a Roudném, Polečnice v Českém Krumlově, Blanice v Podedvorech, Blanickém Mlýně a Bavorově, Zlatý potok v Hracholuskách, Otava v Rejštejně, Sušici a Strakonicích a Botič v Jesenici u Prahy

Témata: povodně září 2024 Povodně Moravskoslezský kraj