Zemřel Jiří Pliska: Český lyžař tragicky zahynul v amerických horách!

Jiří Pliska

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

8. července 2023 16:30

Český lyžař na dlouhých tratích Jiří Pliska prožíval svůj život plný sportovních aktivit a dobrodružství. Jeho vášeň ho často zavedla na dobrodružné výpravy. Bohužel, osudnou se mu stala červencová expedice v amerických horách. V pouhých 42 letech zemřel. Jeho jméno bude vždy spojeno s ikonickou Jizerskou padesátkou, kde si získal mimořádnou pověst. Jeho odchod představuje velkou ztrátu pro český lyžařský svět a všechny, kteří ho znali.

O smutné zprávě informoval portál Sport.cz, který se odkazuje na instagramový příspěvek ed_system_silvini_teamu, do kterého Pliska patřil.

Nehoda se stala v pohoří Wind River Range ve státě Wyoming na vrcholu Wolfs Head (3707 m nad mořem) během slaňování. Pliska zemřel v neděli 2. června.

„Plizíček byl naší rodinou, týmovým kapitánem, kamarádem, trenérem, vzorem i mentorem,“ píše se v příspěvku, který rekapituluje kariéru rodáka z Jablonce nad Nisou.

„Ve volném čase se věnoval všem sportovním aktivitám, zejména dobrodružným výpravám, horolezectví ve všech podobách. (…) Jeho osobnost necharakterizovaly jen sportovní výsledky, ale hlavně to, jaký byl. Plizi byl přírodní tvrďák, který se nebál zastat slabší a jen tak si z ničeho nedělal těžkou hlavu, překážky zásadně zdolával rozběhem a nikdy je nepodlézal,“ pokračuje tým a dodává:

„Zároveň to byl čestný chlap, který miloval svou partnerku a dokázal být oporou pro své nejbližší. Jirka zahynul tam, kde mu bylo nejlépe, při své oblíbené činnosti. V našich srdcích i myšlenkách zůstane navždy a bude nám každý den hrozně chybět.“

Zároveň byli členové klubu požádáni o minutu ticha při vzpomínce na Jiřího Plisku. V prohlášení také vyzvali k respektování soukromí jeho nejbližších v této těžké době. Jeho nečekaný odchod všechny hluboce zasáhl a zanechal v srdcích bolestivou ránu.

Pliska se věnoval běžeckému lyžování na dlouhých tratích a dosahoval vynikajících výsledků v rámci Ski Classics. Patří k nim 13. místo v Tartu Marathonu, 17. místo ve Vasaloppetu, 19. místo na Jizerské padesátce a 19. místo na Marcialonge.

V roce 2013 obdržel spolu s Ondřejem Mandulem ocenění horolezeckého svazu "Výstup roku" za jejich úspěšnou akci na západní stěně Uzum Brakk v Pákistánu (6422 m nad mořem).

Témata: Jiří Pliska úmrtí