Formule 1 2023 začala. Verstappen kraloval i na startu nové sezóny v Bahrajnu

Max Verstappen (jezdec F1)

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

5. března 2023 20:10

První závod nové sezony přinesl double Red Bullu v pořadí Verstappen - Pérez. Třetí příčka patří veteránovi Fernandu Alonsovi. Hororový začátek sezony prožil odstoupivší Charles Leclerc a také McLaren. Oscar Piastri nedokončil, Lando Norris dojel poslední.

Start závodu přinesl dramatickou podívanou. Charles Leclerc se díky agresivnímu předjížděcímu manévru dostal na druhé místo před Sergia Péreze, naproti tomu Fernando Alonso o dvě pozice přišel a průběžně byl sedmý. Jezdci Astonu spolu navíc kolidovali, nešlo však o nic závažného.

Verstappen si okamžitě začal budovat náskok, ten po sedmi kolech činil už čtyři a půl sekundy. Bojovalo se o druhé místo mezi Leclercem a Pérezem. Následoval Sainz a jezdci Mercedesu. Hamilton si v tu dobu stěžoval na technické potíže svého vozu. V bočnicí měla být zaseknuta fólie.

První zastávku v boxech během nové sezony absolvoval po deseti kolech Pierre Gasly. Parádní souboj předvedli ve třináctém kole Fernando Alonso a George Russell, přičemž Španěl z něj vyšel vítězně a posunul se na pátou příčku. Hned poté zamířil Russell do boxů.

Problémy technického rázu měl Piastri, ten musel kvůli převodovce v patnáctém kole dokonce odstoupit. Penalizaci pěti sekund obdržel Esteban Ocon, Francouz nestál ideálně ve svém startovním slotu.

Těsně před polovinou závodu se dění na trati uklidnilo. Schylovalo se však k boji o druhé místo, neboť Pérez stahoval náskok Leclerca. Monačan navíc chyboval a probrzdil si své pneumatiky. K předjížděcímu manévru došlo ve 26. kole, kdy se Pérez dostal na druhou příčku. Checo však jel jinou strategii než jeho oponent v rudém voze.

Na pátém až osmém místě mezi sebou bojovaly oba Astony a Mercedesy. Nedařilo se Haasu, McLarenu a ani Alpine. Těsně po zastávkách v boxech došlo ke změně na sedmém a osmém místě, když Lance Stroll zdolal George Russella.

Mezi 36. a 39. kolem předvedli exkluzivní souboj dva veteráni Fernando Alonso a Lewis Hamilton. Bitva trvající několik minut nabídla vskutku epickou podívanou, ze které vyšel lépe Alonso, který se tak posunul na pátou příčku. Rodák z Ovieda se navíc začal přibližovat Carlosi Sainzovi

A také pódiu, protože Charles Leclerc musel odstoupit kvůli technickým problémům. Spolehlivost Ferrari dostala další tvrdou ránu.

Deset kol před cílem začal znovu úřadovat Alonso, jenž po další tvrdé bitvě překonal Sainze a dostal se na třetí příčku.  Ve zbytku závodu už k ničemu dramatickému nedošlo. Zvítězil tedy Max Verstappen před Sergiem Pérezem a Fernandem Alonsem.

Témata: Max Verstappen (jezdec F1) Formule 1 Fernando Alonso