Sáblíková zazářila na MS. V závodu na 3000 metrů vybojovala bronz

Martina Sáblíková 2

Autor: ČTK

2. března 2023 19:46

Rychlobruslařka Martina Sáblíková vybojovala bronzovou medaili v závodu na 3000 metrů na mistrovství světa v Heerenveenu. Vyhrála favorizovaná Ragne Wiklundová z Norska, druhá skončila domácí Irene Schoutenová.

Pětatřicetiletá česká reprezentantka tak získala na této trati již dvanáctou medaili, po šesti zlatých a pěti stříbrných skončila poprvé v kariéře třetí.

 Svěřenkyně trenéra Petra Nováka si zajela v hale Thialf nejlepší čas sezony 3:58,35. Za nejrychlejší Wiklundovou, která v sezoně ovládla hodnocení Světového poháru na dlouhých tratích, zaostala o 1,49 sekundy. Loňská olympijská šampionka z Pekingu Schoutenová byla oproti Sáblíkové rychlejší o necelou sekundu.

Rodačka z Nového Města na Moravě se v mekce tohoto sportu představila v předposlední rozjížďce, ve které již znala časy svým hlavních konkurentek. Schoultenová poté, co vynechala závěr SP, startovala již v páté dvojici a zajela výborný čas 3:57,40.

V osmé rozjížďce se poté představila Wiklundová a nizozemskou hvězdu překonala. Navíc se za norskou favoritkou k výbornému času "vyvezla" Kanaďanka Valerie Maltaisová, jež se také dostala pod hranici čtyř minut. Sáblíková ale následně potvrdila dobrou formu z Tomaszówa Mazowieckého, kde v únoru vyvrcholil seriál SP. Navázala na dvě medailové umístění z Polska a rozšířila svou bohatou sbírku medailí.

Témata: Martina Sáblíková